in

Ako im i ovo prođe onda je Srbija gora od afričkog plemena: USLOV – Prvo priznanje Kosova pa onda pregovori o srpskim opštinama

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti kaže da Priština neće odstupiti od sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Hoti dodaje da će ga primeniti tek po postizanju finalnog dogovora s Beogradom.

Hoti je pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskpog parlamenta rekao da su na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu pokrenuta važna pitanja, Zajednice srpskih opština i međusobnih finansijskih potraživanja, i ponavlja da je međusobno priznanje jedini put ka punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

”Potpisali smo sporazum o Zajednici srpskih opština 2015. godine i nećemo odstupiti od tog sporazuma. Sada smo se dogovorili da zajedno dođemo do finalnog sveobuhvatnog dogovora, kako bismo mogli da primenimo i dogovor o ZSO i mnoga druga pitanja”, kaže Hoti.

Tvrdi da kosovski zakoni podrazumevaju najviše evropske standarde za nemanjinske zajednice.

”Imamo još toga da uradimo, ali dobro je da su sve zajednice potpuno integrisane”, kaže Hoti.

Kada je reč o drugoj otvorenoj temi, finansijskim potraživanjima, Hoti navodi da ona podrazumeva dogovor o sukcesiji i dugovanja na osnovu ratne odštete.

”Sve je to važno kako bi normalizovali odnose između naše dve zemlje”, poručuje Hoti.

Avdulah Hoti je pred evropskim poslanicima u Briselu zaključio da ”jedno kroz međusobno priznanje Kosovo može da se u potpunosti angažuje u smislenim odnosima sa Srbijom”.

Đurić: Neće moći

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da s Prištinom neće biti nikakvog sporazuma i dogovora dok u potpunosti ne ispuni dogovor o Zajednici srpskih opština, sa čime kasni sedam i po godina od sporazuma postignutog u Briselu 2013.

“Bilo kakvo uslovljavanje sprovođenja onoga što je do sada dogovoreno u Briselu obesmišljava čitav pregovarački proces i udaljava nas od svakog novog dogovora”, naveo je Ðurić u saopštenju za javnost.

On je dodao da premijer privremenih kosovskih institucija “Avdulah Hoti, takođe, mora odmah da prekine kampanju laži o sadržini razgovora, jer sto puta ponovljena laž ne može promeniti činjenicu da samoproglašeno Kosovo nije država”.

Hoti je u više navrata ponovio da je cilj dijaloga Beograda i Prištine sveobuhvatan sporazum, uključujući “obostrano priznanje” Srbije i tzv. Kosova.

(Tanjug)