in

Američki magazin objavio listu najopasnijih ruskih ratnih brodova

Američki magazin „Nešnal interest“ napravio je rang listu pet najopasnijih brodova Ratne mornarice Rusije.

Kako navodi magazin, ruska flota je jedna od najsnažnijih u svetu i američki vojni stratezi greše što je potcenjuju.

Na prvom mestu se našla krstarica „Petar Veliki“ – najveći ratni brod na svetu. U tekstu se navodi da je glavni zadatak „Petra Velikog“ da u slučaju početka ratnih dejstava sa SAD budu praćeni i uništeni američki nosači aviona.

Raketna krstarica „Moskva“ je predviđena za borbu sa protivničkim nosačima aviona. Ona je počela da se koristi 1982. godine.

Korveta „Soobraziteljni“ poseduje protivbrodsko i protivtorpedno naoružanje. Osim toga, brod poseduje stanice za hidroakustično otkrivanje ciljeva.

Razarač „Nastojčivi“ je veliki brod Baltičke flote. Magazin naglašava uspešnu kombinaciju protivbrodskih raketa razarača i protivbrodskog oružja korvete tipa „Steregušči“, od kojih četiri, uključujući „Soobrazniteljni“, takođe su deo Baltičke flote.

Teški nosač aviona, krstarica „Admiral Kuznjecov“, kako se navodi u članku, značajno povećava mogućnosti za korišćenje ruske avijacije.

Osim toga, autor materijala ukazuje da, osim lovaca Su-33 i Mig-29K, krstarica poseduje i značajno brodsko naoružanje, kao što su rakete „Granit“ i protivvazdušni raketni kompleks „Kindžal“.