in

Android dobija žestoku konkurenciju, Huawei je predstavio novu verziju svog operativnog sistema

Huawei je pre skoro godinu dana predstavio sopstveni operativni sistem – HarmonyOS a on bi uskoro trebalo da stigne na njihove uređaje i tako zameni Android.

Kako je najavio predsednik Huawei Ričard Ju, nova verzija operativnog sistema HarmonyOS 2.0 biće dostupna od 2021. godine i to na nekoliko uređaja.

Huawei operativni sistem će se koristiti za pametne televizore, satove i automobile, a počeće da radi već od sutra. Kod telefona biće dostupan krajem decembra. Za sada, ovo važi samo za Kinu.

Huawei je predstavio i OpenHarmony projekat koji podseća na AOSP (Android Open Source Project). Programeri će moći da ga koriste veoma brzo i podržavaće uređaje koji imaju samo 128KB (da,dobro ste pročitali – kilobajta) RAM memorije.

U ovoj kompaniji ističu funkcionalnost na više ekrana, a dodaju da će dodatno da usavrše bezbednost, pametno aktiviranje glasom, kao i brz transfer prodataka sa različitim uređajima.

HMS jezgro 5.0 će imati više od 12.000 APIs u rasponu od 7 kategorija usluga a uz to Huawei je predstavio i svoju galeriju aplikacija sa 96.000 aplikacija koje imaju podršku čak 1.8 miliona programera.