in

ANKETA Poraz neće priznati VIŠE OD 40 odsto pristalica i Trampa i Bajdena

Više od 40 odsto pristalica predsednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog izazivača Džoa Bajdena neće priznati rezultate izbora 3. novembra ako njihov kandidat izgubi, rezultati su ankete Rojtersa i Ipsosa.

Istraživanje, sprovedeno od 13. do 20. oktobra, pokazuje da 43 odsto Bajdenovih pristalica neće prihvatiti Trampovu pobedu, dok 41 odsto Amerikanaca koji žele ponovni izbor Trampa neće prihvatiti pobedu Bajdena.

Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH / EPA;

Bajdenove pristalice u Majamiju, Florida

Manji broj, 22 odsto Bajdenovih pristalica, odnosno 16 odsto Trampovih, rekli su da će preduzeti akcije, ulične proteste, pa čak i pribeći nasilju, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, ako njihov kandidat izgubi.

Američki zvanični zaduženi za sprovođenje izbora suočavaju se ove godine s nizom izazova s obzirom na povećano nepoverenje javnosti u rezultate izbora. Najviši zvaničnici iz sektora bezbednosti SAD prošle nedelje upozorili da Rusija i Iran upadaju u američki izborni sistem kako bi podrili izbore.

Trampove pristalice na Floridi

Foto: Cristobal Herrera / EPA;

Trampove pristalice na Floridi

Tramp takođe neprestano dovodi u pitanje neutralnost sprovođenja izbora, tvrdeći da su “namešteni” protiv njega i da povećana mogućnost glasanja poštom povećava verovatnoću izborne prevare.

On je čak odbio i da se obaveže na mirnu primopredaju vlasti, ako prebrojavanje glasova ukaže da je izgubio.

Politički analitičar s Kolumbija univerziteta Donald Grin upozorava da bi, ako razlika u broju glasova bude tesna, ili ako jedan od kandidata iznese ubedljive dokaze koji ukazuju na izbornu prevaru, to moglo da izazove mnog šire nezadovoljstvo u javnosti i proteste, nego što to pokazuju rezultati ankete.

On zato ističe da se zato mnogi protivnici Trampa nadaju i priželjkuju ubedljivu pobedu Bajdena, tako da tvrdnje o prevari ne bi bile ubedljive.

Poslednja ankteta Rojtersa i Ipsosa pokazuje da na nacionalnom nivou Bajden vodi isored Tramoa sa osam procenata, 51:43 odsto. Anketa je obuhvatila 2.649 ispitanika, među kojima 1.039 pristalica Trampa i 1.153 Bajdena.