in

Apple predstavio novu seriju iPhone12 telefona koji podržavaju 5G ali se prodaju bez punjača

iPhone12 je prvi Apple telefon sa podrškom za 5G. On je upravo predstavljen na online konferenciji na kojoj će biti premijerno prikazani i ostali telefoni iz ove serije.

Telefon donosi novi dizajn, sa ravnim ivicama ali tako da su sve antene za 5G mrežu postavljene ispod površine i nisu vidljive. iPhone12 dolazi u četiri boja, uključujući i crvenu i plavu.

Foto: Apple / Promo

iPhone12

Veličina ekrana je 6,7 inča, baš kao i kod prethodnog modela, ali je u odnosu na iPhone11 za 11% tanji. Apple se odlučio za OLED ekran sa duplo više piksela nego iPhone11. Ima unapređeni XDR displej od novog i otpornijeg materijala koji su nazvali “Ceramic Shield”.

Apple premijera

Foto: Promo

Apple premijera

Tu je i novi čip koji ide za celu seriju. A14 bionic je prvi čip napravljen na 5nm tehnologiji za brže performanse i uštedu energije tokom korišćenja telefona. Kako iz Apple kažu grafika je za 60 odsto brža.

Kamere su unapređene iako je ostalo sve na dvostrukoj kameri. iPhone12 ima 12-megapixel f/1.6 glavno sočivo, najbrže od svih ostalih Apple telefona, a tu je i 12MP ultra-wide sočivo. Sada je tu night mode koji ima svako od ovih sočiva odvojeno, a ujedno je ubačen i noćni mod za snimanje video zapisa pa čak i kod Timelaps opcije.

Novi način punjenja

Foto: RAS Srbija

Novi način punjenja

Novitet je i bežično punjenje koje su nazvali MagSafe, radi na principu magneta. Ujedno, Apple je objavio i da od sada svoje telefone prodaje bez slušalica i punjača u samom pakovanju. Punjenje je sad brzinom 15 vati. Umesto punjača koristi se transformator sa Lightning na USB Type-C ulaz, što znači da korisnici imaju priliku da koriste USB Type-C punjače i adaptere.

Iste karakteristike koje ima iPhone12 ima i iPhone12 Mini. Kao što se i nagađalo, najmanji iPhone dolazi sa ekranom dijagonale od 6,4 inča, a razlika je u ceni. Tako da iPhone12 Mini počinje da se prodaje od 679 dolara a iPhone12 za 799 dolara.

Zvezde večeri su međutim iPhone12 Pro i iPhone12 Pro Max sa većim ekranima, jačim kamerama i još nekoliko noviteta.

iPhone12 Pro

Foto: RAS Srbija

iPhone12 Pro

Neke promene su samo vizuelne, poput završice od nerđajućeg čelika ali je nešto značajnije unapređena kamera koja je i dalje trostruka ali je u odnosu na stere modele tu telephoto sočivo kao i Deep Fusion tehnologija. iPhone12 Pro i iPhone12 Pro Max imajui novi lidar senzor koji je već predstavljen početkom godine kod iPad Pro a koji se koristi za augmentativnu realnost.

Apple je unapredio fokus koji je pri slabijem svetlu bržii do šest puta a najveći napredak u tom pogledu biće vidljiv kod portet fotografija.

Cena za iPhone12 Pro je ista kao i kod prošlogodišnjeg modela 999, ali sada startuje od 128GB memorije dok,iPhone12 Max počinje da se prodaje od 1099 dolara.

Priorder kreće od 16. oktobra a isporuka već naredne nedelje.

Ujedno, Apple je objavio nove cene za prethodno predstavljene telefone.

Cene za Apple telefone

Foto: Promo

Cene za Apple telefone