in

Apple sa novim operativnim sistemom preuzeo sve najbolje od Androida

Apple je imao još jednu online konferenciju na kojoj je najzanimljiviji deo bilo predstavljanje novog iOS 14. Novi iPhone operativni sistem je nastavak prošlogodišnjeg iOS 13 a kao ključnu stvar predstavlja redizajn početnog ekrana iPhone, video zapis sa slike, bolje vidžete, novi način za automatsko organizovanje aplikacija zvanih App Lybrary a tu je i novi Siri interfejs.

Ima tu još nekoliko zanimljivih funkcija, nova aplikacija za prevođenje, mogućnost da otključate automobil pomoću telefona… ali zapravo najbitniji deo jeste vezan za novi izgled početnog ekrana, notifikacije i Today View.

Sama ideja aplikacije se menja. Ranije, postojale su aplikacije i vidžeti koji su bili zasnovani na preinstaliranim aplikacijama i onome što je dostupno na stranici Today View. Sada postoji i treća forma nazvana Clips.

Nova verzija operativnog sistema, zapravo beta verzija, je dostupna za preuzimanjeod jula. Konačna verzija iOS 14 biće objavljena na jesen, verovatno zajedno s predstavljenim iPhone 12. Ovaj operativni sistem će inače biti dostupan na uređajima od iPhone 6S ka novijim modelima.

Promena na ekranu

App Library

Otkako je predstavljen 2007. godine, početni ekran iPhone uglavnom je ostao isti pored estetskih promena. Sada je tu app library nova stranica na početnom ekranu koja automatski organizuje sve vaše aplikacije u jedan prikaz. Omogućava vam da na nekoliko različitih načina grupišete i navigirate vaše aplikacije i zapravo u pitanjuje varijanta koja na Android telefonima postoji godinama. Poenta je da tak spojite aše aplikacije u grupne aplikacije kategorišući ih onako kako vama odgovara. Na primer, sve aplikacije za društvene mređe stavite u jednu mapu, sve news aplikacije u drugu i tako redom…

Vidžeti

Pomoću iOS 14 Apple je redizajnirao vidžete koji se trenutno nalaze u Today View kod postojećeg iOS 13. Sada možete da zakačite vidžete na početni ekran i promenite ih po vašoj želji. To je slučaj kod Android već neko vreme, ali u tipičnom Apple “tvstu” imate mogućnost da automatski napravite Smart Stack vidžeta na osnovu toga koje aplikacije često koristite i u koje doba dana.

Sami birate glavni pretraživač

Od sada Apple je dozvolio da možete sami da postavite takozvanu aplikaciju treće strane kao podrazumevanu e-poštu ili aplikaciju za pretraživač. To znači da bi Gmail aplikacija mogla biti vaša podrazumevana aplikacija za poštu ili na primer početna strana za pretragu da vam bude Bing ili Firefox, sami birate.

Memoji

memoji

memoji

Memoji će dobiti niz novih prilagođavanja. Apple je dodao 20 novih opcija za od kojih možete da birate boju i oblik kose i glave, kao i nove opcije za starost. Postoje tri nove akcije nalepnice Memoji: zagrljaj, udarci pesnicom i rumenilo. Jedan od najvažnijih dodataka je mogućnost stavljanja maske za lice na vaš Memoji. Sa