in

Bio je jedan od najbližih papinih saradnika, a onda je postao predmet FINANSIJSKE ISTRAGE

Visoki zvaničnik Vatikana, kardinal Đovani Anđelo Beću, iznenada je podneo ostavku.

Sveta stolica je u saopštenju navela da prihvata ostavku kardinala. Kardinal će sačuvati svoju titulu, ali neće moći da glasa za sledećeg papu, piše BBC.

Verovatno je on bio primoran da podnese ostavku, zbog istrage.

Beću je pre toga šest godina radio kao drugi najviši zvaničnik u državnom sekretarijatu Vatikana, gde se svakodnevno susretao sa papom i bio jedan od njegovih najbližih saradnika.

Kardinal Beću bio je umešan u kontroverznu kupovinu luksuzne zgrade u Londonu od novca iz crkvenih fondova.

Kupovina je izvršena putem ofšor sredstava i kompanija, a ovaj slučaj je i dalje predmet finansijske istrage.

Vatikanska komisija je utvrdila da je Beću sa bankarskog računa Vatikana u londonskoj banci, koji je samo on godinama kontrolisao, novac preusmeravao na privatne račune i firme svoje braće na Sardiniji.

Petoro vatikanskih službenika suspendovano je nakon racije koja je sprovedena u kancelarijama sekreterijata tokom prošle godine, kada je policija zaplenila dokumenta i kompjutere.

Kardinal je negirao bilo kakvu umešanost u ilegalne radnje, a u feburaru je branio kupovinu, istakavši da je reč o dobroj investiciji na kojoj im mnogi zavide.

Vatikanska policija je u junu uhapsila italijanskog posrednika u toj kupovini, optuživši ga za iznudu, proneveru, prevaru i pranje novca. Kasnije je pušten, ali istraga i dalje traje.

Vatikanski izvori tvrde da će presude biti izrečene uskoro.

“Papa lupio šakom o sto”

Slučaj razrešenja sa kardinalske dužnosti desio se samo još jednom u hiljadugodišnjoj istorji Vatikana i katoličke crkve, kada je smenjen francuski kardinal Luis Bujer, ali zbog doktrinarnih neslaganja, a ne običnog lopovluka, zbog čega je razrešen Beću.

Novac koji je Beču usmeravao na privatne porodične račune, menjao je destinaciju nekoliko puta tako da se poreklu gubi svaki trag, piše “AdnKronos”, za koju je kardinal rekao da nema komentara i da više voli da ćuti o svemu.

Papa Franja

Ipak neki detalji su procuril u javnost, između ostalog da je papa Franja, koji je do sada imao puno poverenja u Beču, koji se čak spominjao kao kandidat za narednog poglavara katoličke crkve, i u toku razgovora lupao šakom o sto.

Papa Franja od kada je došao na čelo katoličke crkve pokrenuo je, generalno govoreći, čišćenje i transparentnost u poslovanju Svete stolice, ne samo vatikanske banke JOR, koja je u prošlosti bila umešana u neke sporne poslove, već i čisčenju redova katoličke crkve od pedofila.

Ovakve akcije poglavara katoličke crkve nisu pozdravili svi zvaničnici Vatikana, pa pored onih koji skriveno i šapućući kritikuju ili neodobravaju takve poteze aktuelnog pape, Franjo ima i otvorenu opoziciju među visokom crkvenom hijerarhijom.