in

BJANKO UGOVORIMA MILIONE DELE PRIVATNIM FIRMAMA Kako je Ministarstvo prosvete RS rešilo higijenu u školama

Direktorima osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj dostavljeni su bjanko ugovori na potpis kojim se aminuje višemilionski iznos namenjen za nabavku dezinfekcionih sredstava, saznaje Srpskainfo.

Prema podacima Ministarstva prosvete i kulture RS, za dezinfekciju škola u prvom polugodištu biće isplaćeno 3,4 miliona maraka, ali odgovor koje će to firme raditi nismo dobili.

Nekolicina direktora osnovnih i srednjih škola kontaktirala je redakciju portala Srpskainfo i “EuroBlica” i dostavila sporne bjanko ugovore, a tragom te informacije saznali smo zanimljive stvari.

Direktorima koji su se usudili postaviti pitanje zašto potpisuju sporne bjanko ugovore, sugerisano je da će imati problema s nadležnima iz Vlade RS, te da bi mogli ostati bez funkcije.

Srpskainfo je u posedu bjanko ugovora, koji se dostavljaju direktorima škola u Srpskoj, a pojedinačna vrednost ugovora sa PDV, kako se navodi, veća je od 7.000 maraka. I dok se u ugovoru navodi kako je njegova vrednost sa PDV 7.020 maraka, te kako se cena neće menjati, u članu 5. ostavljen je prazan prostor za upis iznosa koji će biti isplaćen prodavcu!?

Izbegavanje zakona

Takođe, lično smo se uverili da se s jednom firmom potpisuje ugovor, a dezinfekciona sredstva ustanovama isporučuje potpuno druga firma.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Vlada RS

– Na nama je samo da potpišemo taj ugovor, a oni će kasnije upisati ukupnu cenu. Pa, i laiku je jasno da ovi ugovori nisu u skladu sa zakonom. Ako je već Ministarstvo prosvete RS bez tendera odabralo kojim će firmama isplatiti višemilionske iznose, onda su oni trebali i zaključiti ove ugovore, ali jasno je zbog čega to nisu uradili – objašnjava naš sagovornik.

Naime, da je ministarstvo zaključivalo višemilionski ugovor, onda bi to bilo jasno kršenje zakona, jer nikakvog tendera nije ni bilo.

Direktore “guraju” u kriminal

Na ovakan način dve firme će na osnovu direktnih sporazuma sa školama uzeti višemilionske iznose!

– Cene dezinfekcionih sredstava u ugovorima su “normalne”, ali ono što smo mi dobili ne iznosi ni par stotina maraka – tvrdi naš sagovornik.

Dodaje kako se s razlogom sumnja u kompletan postupak i način odabira firmi.

– Ministarstvo nije u skladu s javnim nabavkama sprovelo proceduru nabavke dezinfekcionih sredstava za škole i ovim je direktore uvelo u kriminalne radnje. Direktori će, dakle, potpisati ugovor, ali neće oni plaćati ništa, već ministarstvo. Šta ako na kraju taj prodavac bude od nas tražio da mu isplatimo sredstva, jer smo mi potpisnici ugovora – upitao je sagovornik Srpskainfo.

Ni reči o firmama

Zbog svega navedenog obratili smo se juče Ministarstvu prosvete RS i tražili odgovore na koji način se troši milionski novac građana Srpske.

Iz ministarstva ni reči nije bilo o kojim firmama se radi.

– U svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj obezbeđeni su svi higijensko-epidemološki uslovi kako bi se nastavni proces odvijao nesmetano od početka školske 2020/21. godine, odnosno od 1. septembra. Vlada Republike Srpske obezbediće dodatnih 3.412.000 KM za potrebe prvog polugodišta školske 2020/21 godine, a koje će Ministarstvo prosvete i kulture RS distribuisati školama, kako bi iste nabavile potrebne količine dezinfikacionih sredstava za nesmetano odvijanje nastavnog procesa u vreme pandemije virusa korona – odgovorili su iz resornog ministarstva.

Dodali su i kako će Republička uprava civilne zaštite do 1. septembra, izvršiti dezinfekciju svih osnovnih i srednjih škola i đačkih domova, a pomoćno osoblje zaposleno u osnovnim školama i đačkim domovima će održavati školske prostore i dezinfekciju u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ne pitaj ništa

U razgovorima s direktorima škola u Republici Srpskoj izdvojio se komentar jednog, koji nam je takođe potvrdio da je na potpis dobio bjanko ugovor, identičan onome koji je u posedu Srpskainfo.

Direktori dobijaju dokumente da bjako potpisu Foto: Aleksandar Golić / RAS Srbija
Direktori dobijaju dokumente da bjako potpisu

– Kada sam im postavio pitanje koje će to firme biti, odgovorili su kratko da ne pitam ništa i da će se ljudi iz tih firmi meni obratiti u narednom periodu – naveo je direktor koji je želeo ostati anoniman.

Odgovora nema, ali je reakcija ekspresna

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske regovalo je danas na tekst objavljen u “EuroBlicu”, ali je još jednom izbeglo da navede imena firmi kojima će biti isplaćen milionski iznos za nabavku dezinfekcionih sredstava u školama Srpske.

Ministarstvo prosvete i kulture smatra da se radi o nužnom obezbeđivanju dezinfekcionih sredstava u svrhu bezbednog početka nastavnog procesa u novoj školskoj godini.

Potvrdili su iz Ministarstva ono što smo pisali, da u konkretnom slučaju nisu sprovodili proceduru javne nabavke, te da je ukupan iznos koji je odvojen za dezinfekciona sredstva u školama u prvom polugodištu 3,4 miliona KM.

Međutim, najzanimljivije u svemu je deo u kojem se navodi kako je Ministarstvo prosvete i kulture RS “sa najboljom namerom zatražilo od škola da u najbržem roku nabave dezinfekciona sredstva kako bi spremno dočekali novu školsku godinu u vreme pandemije virusa korona”.

BONUS VIDEO: Dezinfekcija vozila gradskog prevoza