in

Bogate države GRABE MILIONE DOZA

Svetska zdravstvena organizacija trebalo bi da sledeće nedelje primi izraze interesovanja država voljnih da učestvuju u njenoj globalnoj platformi za masovno vakcinisanje protiv korona virusa, nazvanoj “kovaks”, ali je već morala da smanji svoje ambicije u tom pogledu, navodi Rojters.

Naime, iako je više od 170 zemalja podnelo neobavezujuće izraze interesovanja, SAD, Japan, Velika Britanija i Evropska unija samostalno su sklopili sporazume sa ciljem obezbeđivanja miliona vakcina za sopstvene građane, ignorišući upozorenja SZO da će “vakcinalni nacionalizam” ograničiti globalnu dostupnost vakcina.

Stručnjaci stoga upozoravaju da se, ukoliko veći broj bogatih zemalja bude krenuo istim putem, strategija SZO u borbi protiv pandemije, koja podrazumeva globalnost i ravnopravan pristup vakcinama, može suočiti sa propašću.

“Ukoliko se to desi, prilično je jasno da bi količine vakcina dostupne svim drugim zemljama bile nedovoljne, naročito u prvih šest do devet meseci”, kaže za Rojters Aleks Haris, direktor za globalnu politiku dobrotvorne zdravstvene organizacije “Velkam trast”.

Rok za podnošenje izraza interesovanja za učešće u platformi “kovaks” ističe u ponedeljak.

Platformom je za sada obuhvaćeno devet potencijalnih vakcina protiv COVID-19, a plan je da zemljama potpisnicama te inicijative do kraja sledeće godine budu obezbeđene ukupno dve milijarde doza vakcina.