in

„BRITANCI PREKO BAKIRA SPREMAJU HAOS U BOSNI“

„BRITANCI PREKO BAKIRA SPREMAJU HAOS U BOSNI“

Izetbegović je nasledio od svog oca Alije saradnju sa obaveštajnim mrežama Irana, Turske i Velike Britanije.

To tvrdi stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević, koji ističe da Izetbegović godinama sarađuje sa britanskom obaveštajnom službom. Prema njegovim rečima, Bakir je tu saradnju faktički „dobio u nasledstvo“ od svog oca Alije Izetbegovića i sada samo čeka trenutak kada će to iskoristiti da bi izazvao haos i novu podelu među Srbima i Bošnjacima u BiH.

Usko povezani

– Izetbegović je nasledio od oca Alije saradnju sa obaveštajnim mrežama Irana, Turske i Velike Britanije. Rad britanske službe u Bosni je posebno ojačan u vreme kada Pedi Ešdaun dolazi na dužnost visokog predstavnika u BiH i kada u tu mrežu ulaze mnogi bivši generali Izetbegovićeve vojske i Željko Komšić. Sve što rade usmereno je ka tome da Bošnjaci i Srbi uđu u sukob. Tu pomažu mnogi Bošnjaci, ali i poneki Srbi, većinom sarajevski, ali i poneki banjalučki – podvlači Galijašević.

On objašnjava da su Alijini najbliži saradnici išli na „specijalizaciju“ u London i da je još krajem 1983. godine započeta saradnja sa britanskom tajnom službom.

– Na tzv. specijalizaciju u London odlaze prvi saradnici Alije Izetbegovića Ismet Kadumović i Husejn Živalj, ali i šerijatska venčana supruga Alije Izetbegovića, Melika Salihbegović. Ubrzo za njima Britanci ostvaruju saradnju sa Mustafom Cerićem, koji će u ratu nasilno postati reis-ul-ulema i tu poziciju držati pune dve decenije. Britanci tada praktično počinju da deluju i prema Savezu komunista BiH i mladim kadrovima, a posle nekoliko godina i prema Mladenu Ivaniću, Senadu Avdića i drugima – naglašava Galijašević.

Komentarišući Galijaševićeve tvrdnje, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan saglasan je s tvrdnjom da se Izetbegović priprema za novo krvoproliće.

– U nekoj internoj podeli obaveštajnog posla vodećih službi NATO upravo britanska MI-6 je zadužena za BiH. Obaveštajni punkt im je u Sarajevu i već su dobro poznati po upornim pokušajima prisluškivanja srpskih političara, ali i po destruktivnom radu protiv Srpske. OBA BiH im služi kao servis i međusobno tesno sarađuju. OBA je pod kontrolom SDA i Bakira Izetbegovića i, iako bi trebalo da brine i o bezbednosti RS, ona je za RS postala najveća opasnost. Tačno je da se Izetbegović priprema za vojnu intervenciju protiv RS ako drugačije ne bude mogao da unitarizuje BiH i da ga Britanci u tome podstiču i podržavaju – smatra Karan.

Žele povratak na vrh

Politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara ističe da je poznato da su Englezi kreatori svakog zla koje se dogodilo u BiH.

– Njihovi ljudi su i javno kreirali sudbinu naroda u BiH. Svet ne pamti takvog zlikovca kakav je bio Pedi Ešdaun. Duga je lista njegovih zločina prema Srbima. Poznato je da njihova obaveštajna služba drži pod kontrolom najmanje dve političke partije u BiH i neke medije. Imaju sve instrumente za izazivanje haosa na ovim prostorima. Od napuštanja EU oni više nisu toliko prisutni kao sila u međunarodnim odnosima i žele povratak na vrh svetske scene. NATO je idealna asocijacija za takve postupke, pogotovo među narodima koje oni vekovima smatraju nižom rasom, poput nas – zaključuje Kozomara.