in

Broj pritužbi građana višestruko uvećan tokom pandemije korone

Zaštitinik građana Zoran Pašalić rekao je da se tokom pandemije korona virusa višestruko povećao broj građana koji su tražili njegovu pomoć, a samim tim i poverenje u instituciju ombudsmana.

Prema njegovim rečima, građani su se najviše žalili na mere ograničenja kretanja, koje su u početku obuhvatale i decu sa autizmom, što je rešeno nakon obraćanja ombudsmana Vladi Srbije.

On je za današnju Politiku naveo da je direktnom saradnjim sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja rešen i problem dobijanja dozvola radi viđanja roditelja sa detetom sa kojim ne žive.

– Pomogli smo i oko toga da se zabrana kretanja ne odnosi na osobe koje napuštaju stanove i kuće zbog zaštite od nasilja u porodici, povratka naših gradjana iz inostranstva u Srbiju na početku epidemije – rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ocenio kao dobru.

– Ovo ministarstvo pokazalo se kao jedna od najodgovornijih državnih institucija što se tiče postupanja po zahtevima i preporukama zaštitinika građana – naveo je Pašlaić.

Dodao je da će u budućnosti biti uloženo više truda da se poboljša saradnja u pogledu zahteva za izjašnjenje povodom pojedinih slučajeva koji su izazvali posebnu pažnju javnosti.

BONUS VIDEO: Da li biste pomogli detetu koje se izgubilo?