in

BROJKE IZMIČU KONTROLI, DRMATIČNO U BOLNICAMA Lončar: U Beogradu će ležati samo TEŠKI PACIJENTI! Dr Pelemiš: Kontrole da budu RIGOROZNE

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je danas da zbog dramatične korona situacije u Srbiji osnovni problem u ovom trenutku predstavljaju bolnički kapaciteti u Beogradu i da se preostala i obezbeđena mesta čuvaju samo za teške slučajeve. On je rekao da će lakši slučajvi od sutra biti smeštani u Nišku banju, a već od danas u privremene bolnice u Nišu I Kragujevcu.

– Nikada više nismo imali ne pregleda, ni pozitvnih, ni preminulih, ni onih koji zahtevaju bolničko lečenje – upozorio je Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

On je naglasio i da je iz dana u dan sve veći broj bolnica uključen u kovid sistem.

– Ono što smo mi sada mogli da uradimo je da napravimo raspored za narednih 24 do 48 sati – rekao je Lončar.

Kada je reč o situaciji u Beogradu on je naveo:

– Naš osnovni problem je obezbediti dovoljno mesta, posebno za Beograd. Beograd ima najviše problema sa kapicetima trenutno. jedan broj mesta smo obezbedili u Beogradu, za teže pacijente, a lakši će ići od sutra u Nišku banju, a danas u privremen bolnice u Nišu i Kragujevcu. To će krenuti u narednih pola sata, pacijenti da idu ka bolnicama i privremenim bolnicama da bismo mogli mirnije da sačekamo noć i da pokušamo da obezbedimo da kapaciteti u Beogradu ostanu za teže pacijente – rekao je Lončar.

Kako je pojasnio, sa težim pacijentima problem je zbog transporta jer se dešava da budu nestabilni i da morate da ih stabilizujete.

“BROJKE IZMILU KONTROLI”

Dr Mijodrag Pelemiš, član kriznog štaba za borbu proitv kovida 19 rekao je da brojke izmiču kontroli.

– Morali smo da se sastanemo jer brojke izmiču kontroli, broj hospitalizovanih, broj ljudi na intenzivoj nezi i broj umrlih. Zato smo želeli da se ove mere pooštre, nadamo se da će to uspeti. Mi možemo donositi bilo kakve mere, ali ako se one ne poštuju uspeha nema. Treba da se kontrolišu, znamo da jedan mali deo ne sprovodi i treba da se preduzmu odgovarajuće mere protiv onih koji ne žele da ih sprovode. Oni smatraju da smo mi iz Kriznog štaba izmislili virus – rekao je on.

Foto: Tanjug/ Slobodan Miljević / Tanjug

Dr Mijomir Pelemiš

One je dodao da je u celom svetu je problem, ali mi se Srbija na to ne osvrće.

– Molim sve da strogo poštuju mere. Kontrole moraju biti rigorozne. Čekaćemo 10 dana, ali to ne znači da ako ne dođe do poboljšanja da nećemo ponovo da zasedamo, zdravstveni sistem se održava zahvaljujući entuzijazmu svih zdravstvenih radnika – istakao je dr Pelemiš.

BROJ ZARAŽENIH ZDRVATSVENIH RADIKA

Lončar je rekao i da je 1.402 zdravstvenih radnika zaraženo

– Od toga, 53 na bolničkom lečenju. Vidite kolika je izloženost i kako je ovo izuzetno opasna bolest. Neizmerna zahvalnost svim lekarima, tehnicarima, svima onima o kojima pričamo. Vreme je slava, ali nije vreme za kontakte, svaki kontakt je rizičan ne samo za danas, to važi za sve slave koje će biti. Jedino tako možemo da pomognemo našim herojima i da sačuvamo zdravlje bez kontakta – rekao je Lončar.

VIDEO: Kako korona ulazi u ljudske ćelije