in

“BUDITE KAMENČIĆ U MOZAIKU DOBROTE” Poklon novinara Srpskainfo korisnicima javne kuhinje

Oko 70 korisnika, koji su danas došli po pakete hrane u banjalučku javnu kuhinju “Obrok ljubavi”, neće otići kući praznih cekera, zahvaljujući skromnoj donaciji novinara redakcije Srpskainfo i EuroBlica.

Novinari su svojim sugrađanima darovali ono što im je, kako su ocenili u udruženju “Mozaik prijateljstva”, najpotrebnije: brašno, ulje, makarone, rižu i mesne konzerve.

– Nije ovo mala donacija, ovo je poklon koji će nam itekako dobro doći da svi zajedno pomognemo našim sugrađanima, korisnicima javne kuhinje “Obrok ljubavi” – kaže Nataša Bjelobrk, sekretarka udruženja “Mozaik prijateljstva”, koje kroz ovu javnu kuhinju već godinama nastoji da obezbedi hranu za najugroženije Banjalučane.

U ovu kuhinju svakodnevno dolazi oko 400 korisnika, koji primaju kuvane obroke, te još oko stotinu onih koji pakete sa namirnicama nose svojim kućama, piše Srpskainfo.

Vikendom je taj broj duplo veći, pa hranu dobije oko 1.000 ljudi, među njima i oni koji zbog invaliditeta ili bolesti ne mogu doći u javnu kuhinju, pa im volonteri hranu dostavljaju kući.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija
Pomoć za Mozaik prijateljstva

– Mnogo nam pomažu građani, svakog dana nas neko prijatno iznenadi, ulepša nam dan. To je potvrda da je “Obrok ljubavi” kuhinja svih nas, da smo zaista svi deo “Mozaika prijateljstva” i da je svaka i najskromnija donacija vredan kamenčić u tom mozaiku dobrote. Bez naših sugrađana, apsolutno ne bi bilo moguće da odgovorimo svim potrebama – kaže Nataša.

Ona dodaje da se dešava da javna kuhinja dođe u tešku situaciju, da im recimo, nedostaje luka, mrkve ili krompira, da bi spremili ručak, koji korisnici željno isčekuju. U takvim situacijama su zlata vredne novčane donacije građana: neko donese pet, neko 20, neko 100 maraka, pa se skupi novca za fond za “hitne intervencije”.

Nedavno je Banjaluku i Srpsku potresao apel, koji je uputio predsednik “Mozaika prijateljstva” Miroslav Subašić, koji je poručio da javnoj kuhinji sve češće nedostaje hleba, pa su primorani da čak i uplakanu decu i iznemogle starce vrate sa šaltera bez zalogaja hleba.

Nakon toga počele su pristizati donacije, jer su mnogi Banjalučani uz hleb za svoju porodicu, kupovali bar još jedan za gladne sugrađane.

Pošto hljba ovih dana ima dovoljno, ali mnogo toga javnoj kuhinji nedostaje, novinari Srpskainfo i EuroBlica su odlučili da u svoj “kamenčić dobrote” upakuju druge preko potrebne namirnice.

I da svoje čitaoce podstaknu da slede ovaj primer. Jer, dovoljno je preskočiti dve kafe u kafiću, odvojiti pet – šest maraka, da biste učinili istinski dobro delo.