in

Cilj rizike svesti na najmanju moguću meru

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović izjavio je danas u Doboju da su sve škole u Republici Srpskoj spremne za početak nastave u novoj školskoj godini, sa učenicima u klupama.

– Prema informacijama koje dobijamo od direktora škola mislim da smo spremni za početak školske godine u školskim klupama – izjavio je novinarima Damjanović, koji će se u Doboju sastati sa aktivima direktora osnovnih i srednjih škola dobojske regije, prenosi Srpskainfo.

On je istakao da, s obzirom na specifičnosti škola, kako po broju učenika i prostorija, tako i organizaciji prevoza učenika i nastavnog osoblja koje predaje u više škola, postoje određene neodumice oko organizacije nastave, pa je svrha ovakvih sastanaka njihovo otklanjanje.

– Suština svega, a i preporuka svih nas, što su oni direktori prihvatili, jeste da se poštuju uputstva Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za zdravlje učenika, te uputstva Ministarstva prosvete Srpske i Republičkog pedagoškog zavoda oko organizacije nastave. Na taj način ćemo sve rizike svesti na najmanju moguću meru – rekao je Damjanović.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija
Sve spremno za novu školsku godinu.

Damjanović je ukazao na određene nedoumice oko dužine trajanja nastavnog časa, te pojasnio da ne sme biti kraći od 20 minuta.

– Škole će odrediti dužinu trajanja časa u skladu sa raspoloživim kapacitetima i rasporedom časova. U skladu sa mogućnostima škola odvijaće se sekcijska i dopunska nastava – naveo je Damjanović.

On je ocenio da je neposredan vid nastave mnogo bolji od nastave na daljinu, a koju je pohvalio.

– Mi nismo odustali od nastave na daljinu. Ona će biti organizovana za decu koja su hronični bolesnici, sa uverenjem lekara da ne smeju prisustvovati nastavi u učionicama, kao i za učenike koji će morati, ne daj Bože, biti izolovani – istakao je Damjanović.

Prema njegovim rečima, nastava na daljinu biće organizovana i za one učenike kojima po završetku nastave u školama budu trebala dodatna pojašnjenja.

Predstavnik Aktiva direktora osnovnih škola regije Doboj Radmila Dakić rekla je da je svih 27 osnovnih škola sa područja ove regije spremno za početak nove školske godine.

Dakićeva je navela da postoje određene nedoumice oko organizacije nastave, ali da su instrukcije Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Srpske savim jasne.