in

CRNA GORA Predizborna tišina počela u ponoć

U Crnoj Gori je u ponoć počela predizborna tišina, uoči parlamentarnih izbora u nedelju, 30. avgusta, na kojima će učestvovati šest koalicija i šest političkih partija.

Pravo glasa u Crnoj Gori, prema biračkom spisku koji je objavila Državna izborna komisija, ima 540.026 građana. Crnogorski parlament ima 81 poslanika.

Na izborima u nedelju, jedanaestim od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i petim od osamostaljenja od Državne zajednice Srbije i Crne Gore, biće održani i izbori u nekoliko opština za lokalne organe vlasti – Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Izbori će biti održani u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, zbog epidemije korona virusa.

Vladajuća Demokratska partija socijalista nastupa u koaliciji s Liberalnom partijom, a listu pod nazivom “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”, predvodi zamenik predsednika stranke i premijer Duško Marković.

Vodeće opozicione stranke idu u dve kolone.

U koaliciji “Za budućnost Crne Gore” su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, a nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Foto: Boris Pejović / EPA;
Milo Đukanović

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova levica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom “Mir je naša nacija”. Prvi na listi je predsednik Demokrata Aleksa Bečić.

Albanske stranke nastupaju odvojeno – Albanska koalicija, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, učestvovaće na izborima sa listom “Sad je vrijeme”, a prvi na listi je Nik Đeljošaj. Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije “Jednoglasno”, a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Mladen Bojanić Foto: Boris Pejović / EPA;
Mladen Bojanić

Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom “Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović”, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović.

Prvi put i Hrvati nastupaju u dve kolone. Hrvatska građanska inicijativa predala je listu “HGI. Svim srcem za Crnu Goru!”, na čijem je čelu predsednik stranke Adrijan Vuksanović. Druga je Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić.

Izbori u Crnoj Gori - Podgorica Foto: Boris Pejović / EPA;
Izbori u Crnoj Gori – Podgorica

Socijaldemokrate predvodi predsednik partije Ivan Brajović, a njen slogan je “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLEDNO”. Socijaldemokratska partija učestvuje samostalno na izborima pod sloganom “Jaka Crna Gora”, a listu predvodi predsednica Draginja Vuksanović Stanković.

Koaliciju, okupljenu oko platforme “Crno na belo”, čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci. Lider GP URA Dritan Abazović nosilac je liste.