in

Da li je tinejdžer ubio dvoje demonstranata na protestima U SAMOODBRANI ILI NAMERNO?

Kajl Ritenhaus (17) uhapšen je nakon što je upucao troje demonstranata u Kenoši, od kojih je dvoje umrlo. Optužnica ga tereti za ubistvo prvog stepena, ali ovaj slučaj nije tako jednostavan kao što zvuči. Amerika se ponoso podeila – jedni zdušno brane Ritenhausa tvrdeći da je pucao u samoodbrani, a drugi tvrde da je pucao u besu, sa namerom da ubije.

Pucnjava se desila na protestima u Viskonsinu koji su buknuli nakon što je policija, sa sedam hitaca, upucala u leđa mladog Afromerikanca Džejkoba Blejka.

Foto: Tanjug/AP

Slučaj koji u mnogo čemu podseća na slučaj Džordža Fojda (s tim da je ovog puta niko nije ubijen od policijske ruke, već samo povređen), brzo je dovela do nasilja na ulicama koje je kulminiralo ubistvom dvoje mladih muškaraca – 26 i 36 godina.

Zaplet koji bi dodatno mogao da produbi jaz između “bele” i “crne” Amerike galsi ovako – belac, tinejdžer, naoružan puškom AK-15 pucao je na demonstrante na potestima koji su buknuli pod parolom “Životi crnaca su važni”.

Foto: Tanjug/AP

Postoji još jedan “tvist” u ovoj priči – okonosti pod kojima su dvojica demonstranata ubijena nisu baš jasne. Jedan od ubijenih imao je oružje u rukama, ali i nije jasno da li je pucao ili planirao da puca.

Detalji ubistava verovatno će biti utvrđeni tek tokom krivične istrage koja nije mogla da dođe u osetljivije vreme – praktično u finišu predsedničke kampanje u SAD. Novinari Njujork tajmsa analizirali su snimke sa lica mesta i rekonstruisali događaj, ali broja pitanja i dalje nemaju odgovor.

Zašto je tinejdžer uopšte izašao sa puškom na ulicu?

Ovo pitanje mnogi postavljaju i mišljenja su podjednako podeljena.

Odgovor se možda krije u jednom od snimaka zabeleženih dva sata pre pucnjave. Na prvom snimku koji je zabeležio jedan od novinara lokalnog radija, a koji je emitovan uživo na društvenim mrežema, Ritenhausa je naoružan ispred salona automobila. U isto vreme i na istom mestu bilo je još nekoliko naoružanih muškaraca. Neki su bili raspoređeni na krovu, odakle su nadgledali parking na kojem su dana ranije demonstranti palili automobile.

U sledećem snimku koji je takođe zabeležio lokalni novinar, Ritenhaus je rekao da je tu da štiti imovinu i da je to “njegov posao”, iako nema nikakvih naznaka da zapravo jeste. U trećem snimku kaže da su ga “demonstranti prskali biber sprejom”, što oni koji ga brane tumače kao napad.

Naredni snimci pokazuju da je Ritenhaus do 15 minuta pre prve pucnjave bio ispred salona automobila.

Šta se desilo tokom tih 15 minuta od snimaka ispred salona do snimaka pucnjave četiri bloka dalje nije poznato.

Prva pucnjava

Prvo ubistvo desilo se oko 23 i 20 po lokalnom vremenu. Na jednom od lajvstrimova vidi se kako Ritnehaus trči ka parkingu, dok ga nekoliko ljudi juri. Dok trči, jedna osoba nekoliko metara iza njega puca u vazduh. Ritenhaus se pokreće u pravcu zvuka pucnjave, dok ga neko gađa nečim (verovatno flašicom vode), a potom i sam puca.

Čuju se četiri hica iz njegove puške AR-15 i kako se čini, muškarac koji je pucao u vazduh, upucan je u glavu.

Snimak drugog lajvstrima, koji je pucnjavu zabeležio iz drugog ugla prikazuje i trenutak kada upucani muškarac leži na zemlji, dok Ritenhaus razgovara telefonom. Potom počinje da beži, i to dok mu se puška i dalje dimi od ispaljenih hitaca.

Nije poznato koga je zvao, ali će taj poziv sigurno biti predmet istrage u narednom periodu.

Druga pucnjava

Trenutak oko kojeg se lome koplja je zapravo pucnjava broj dva do koje je došlo nekoliko trenutaka kasnije.

Bežeći sa parkinga gde se dogodila prva pucnjava, Ritenhaus istrčava na ulicu. I ovog puta juri ga nekoliko ljudi. Iz mase koja trči za njim čuje se: “To je ubica!”. Jedan ga je stigao, udario, čini se po glavi, i otrčao na drugu stranu ulice.

Ritenhaus nastavlja da trči sa puškom AR-15 u ruci, dok za njim trči nekoliko ljudi, ali se ubrzo sapliće i pada. Praktično u padu, ispalio je četiri hica. Jedan metak pogodio je jednog muškarca, ispostaviće se kasnije drugu žrtvu pucnjave, u stomak, a drugi metak pogađa drugog muškraca u ruku.

Upravo na ovom snimku sve to se i vidi, uključujući i detalj koji oni koji smatraju da je pucao iz samoodbrane koriste kao ključan dokaz. Čovek kojeg je upucao u ruku, u jednoj ruci držao je pištolj.

Drugi dokaz, za one koji veruju da možda Ritenhaus i nije upucao dvojicu muškaraca, je to što se istovremeno čuje više hitaca, čak 16 ukupno, u neposrednoj blizini i nešto dalje.

Zašto nije odmah uhapšen?

Nakon pucnjave, Ritenhaus ustaje sa asfalta i trčećim korakom kreće niz ulicu, ka oklopnom policijskom vozilu. U jednom trenutku prestaje da trči i diže ruke u vazduh, i dalje noseći pušku na grudima. U nekom trenutku spušta ruku na pušku, ali je ne poteže, dok i dalje hoda ka policijskim vozima.

Iako se pucnjava desila bukvalno nekoliko metara niz ulicu, a Ritenhaus nosi pušku na grudima, niko od policajca nije pokušao da ga privede. On nastavlja da šeta, a oklopna vozila prolaze pored njega, pa se čak čini i da im maše. Na kraju snimka, obratio se policajcima i automobilu, koji takođe nisu pokušavali da ga privedu.

Činjenica da nije uhapšen na licu mesta dolila je ulje na vatru. Ritenhaus je zapravo uhapšen je tek dan kasnije i to u susednoj državi Ilinois, gde je i rođen.