in

Da li znate da je jedno jezero u Srbiji među najčistijima u Evropi? (FOTO)

Već 40-ak godina turisti koji ovuda dolaze ali i lokalno stanovništvo, uživaju u čarima ovog jezera, jednog od najkvalitetnijih u Evropi.

“To dokazuje ova biljka, koja se zove Hara. Ona je dokaz da je ova voda najčistija, jer raste jedino u vodama koje su kristalno čiste”, objasnio je biolog.

 

Hara na grčkom znači radost. Za Rgotsko jezero čuli su i ronioci “Srpska žandarmerija” i poželeli da vide ono što obični plivači ne mogu, a to je njegov podvodni svet.
Uživanje im je bilo veće jer se ovo jezero razlikuje od drugih po vidljivosti u većim dubinama. I pored odela i temperature na površini između 25 i 27 stepeni nakon desetak metara temperatura drastično opada.

“Voda je predivna i vidljivost je odlična. Trava na dnu je toliko zelena i meka kao tepih, jako interesantna”, komentarišu ronioci iz kluba.

“Jezero je prelepo i bistro, dosta toga može da se vidi”.

Osim podvodnog sveta ronioci su nam potvrdili da se na dnu ipak mogu naći plastične flaše i drugo đubre, tako da su apelovali na meštane da ne bacaju otpad u jezero kako bi očuvali ovaj biser prirode.