in

Danas bilo reči o OTVARANJU GRANICA sa Srbijom

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša izjavio je da je danas bilo reči o otvaranju granica sa Srbijom i dodao da će ovih dana izaći sa stavom kada je ta tema u pitanju.

“Vodićemo računa da sagledamo sve elemente koje mogu uticati na prenos infekcije, i da sačuvamo i goste i domicilno stanovništvo”, rekao je Mugoša na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT).

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori je za 24 sata registrovano 45 novopozitivnih slučajeva korona virusa, dok su potvrđena dva smrtna ishoda, prenose “Vijesti”.

On je rekao da su laboratorije IJZ uradile 464 analize na korona virus.

Foto: Vlada Crne Gore / youtube
Boban Mugoša

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević je rekao da je na bolničkom lečenju u Crnoj Gori 109 pacijenata.

“Sedam je na mehaničkoj ventilaciji, jedan na respiratoru ostali na neinvazivnoj potpori disanja. Broj pozitivnih zdravstvenih radnika je 66, a u samoizolaciji 20. Broj hospitalizovanih u odnosu na presek prošle nedelje je sličan i možemo reći da smo na platou epidemiološke krive i nadamo se da će relativno skoro uslediti pad koji zavisi od našeg ponašanja i poštovanja mera”, rekao je Radojević.

Mugoša je na pitanje zašto Crna Gora nema plan i preporuke za početak školske godine, kazao da je IJZ predložio način za sprovođenje plana.

“Očekujemo da Ministasrtvo prosvete sagleda plan i sa institucjama usaglase i daju konačnu verziju plana. Imamo visok nivo lokalne transmisije i opravdano je bilo naše predlaganje i prihvatanje odlaganja školske godine za 1. oktobar”, rekao je on.

”Nadamo se da će naše molbe uroditi plodom i da će većina stanovništva poštovati mere. Ako pogledamo ponašanja u zadnjih 10, 20 dana i kako se nastavlja sa velikim okupljanjem ljudi, nedržanjem distance, nenošenjem maske za očekivati je da dođe do porasta broja inficiranih. Odlaganje škole je bio jedan sasvim razuman potez, a u međuvremenu se stiču uslovi da se razviju sve preporuke za odvijanje nastave od 1. oktobra naravno pod uslovom da vodimo računa o našem ponašanju kako bi smanjili lokalnu transmisiju i sačuvali sebe i sprečili prenos infekcije. Posebno imajući u vidu gde nam dolaze hladniji dani gde će se javiti i druge respiratorne infekcije, sve će usložnjavati situaciju u kojoj se nalazimo. Priprema mora biti dobra. Mi smo preporučili i ostaje da se ministarstvo izjasni”, rekao je on.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević je rekao da nema dece u bolnicama koja su inficirana korona virusom.

On je kazao da je smrtnost ljudi koji dođu na respirator veoma visoka, oko 80 odsto.

Mugoša je rekao da su dali preporuke i za početak rada univerziteta.