in

DOBILI POZIV IZ HRVATSKE DA DOĐU I UBIJU CRNOGORCA Uhapšeni Kolumbijci plaćeni 25.000 evra za egzekuciju, mesecima ih krili i hranili pripadnici KLANA

Kolumbijski državljani Kaisedo Bandoha Huan David i Kostana Kasa Hose Aleksander, koji su nedavno uhapšeni u Nikšiću zbog sumnje da su u Crnoj Gori pripremali i planirali izvršenje nekoliko likvidacija, tvrdili su na saslušanju da “ne znaju ko je trebalo da im bude meta”, ali su potom odlučili da sarađuju s organima reda.

Likvidacije koje su planirali plaćenici iz Kolumbije, prema prvim informacijama, povezane su sa ratom škaljarskog i kavačkog klana.

Osumnjičeni državljani Kolumbije pred tužilaštvom su tvrdili da ne znaju ko je bio meta. Međutim, pošto su im predočeni dokazi koje ima tužilaštvo, pristali su da sarađuju.

Kako su ispričali, oni su od još nepoznatog kontakta iz Hrvatske dobili poziv da dođu u tu zemlju. Kako su otkrili rečeno im je da će više informacija o tome ko je meta iz Crne Gore dobiti kada dođu.

Iste osobe su im posle četiri meseca boravka u Hrvatskoj dale nalog da uđu u Crnu Goru, gde će ih sačekati “kurir” i dati im sve potrebne informacije kako bi izvršili ubistva.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Oni su, kako je na nedavnoj konferenciji za medije ispričao specijalni tužilac Saša Čađenović, u Crnu Goru prešli preko planina između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U zemlju su ušli ilegalno, a prema do sada poznatim informacijama, za 25.000 evra trebalo je da ubiju pripadnika crnogorskog klana.

Čađenović je otkrio da su oni plaćeni i da počine više ubistava u nekoliko država, ne samo u Crnoj Gori.

– Delovanjem Specijalnog državnog tužilaštva i Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije početkom avgusta 2020. godine uhapšeni su B.G, C.B, J.D, C.C. i J.A. zbog postojanja osnovane sumnje da su pripadnici kriminalne organizacije koja je formirana u međunarodnim razmerama i koja za cilj ima vršenje neograničenog broja krivičnih dela, ubistvo i teško ubistvo i to na teritoriji Crne Gore i drugih evropskih država. Sprovođenjem radnji i mera iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, do sada su prikupljeni dokazi koji ukazuju do nivoa osnovane sumnje da je ta kriminalna organizacija formirana krajem 2019. godine i da deluje na teritoriji Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Kolumbije – rečeno je iz tužilaštva.

Ostali članovi klana im obezbeđivali novac i hranu

Kako tvrde iz Specijalnog tužilaštva, drugi pripadnici kriminalne organizacije su im obezbeđivali hranu i novac za troškove boravka, te nakon toga, krajem jula su transportovani od Splita do granice sa BiH, gde su ilegalno prešli granicu, a potom nastavili putovanje sve do opštine Trebinje, gde su uz pomoć drugih pripadnika kriminalne organizacije ilegalno, preko planina, prebačeni u Crnu Goru.

Do sada prikupljeni dokazi govore da su dvojica državljana Kolumbije u Crnoj Gori imali zadatak da liše života najmanje jednu osobu, pripadnika kriminalne organizacije.

Uhapšeni u kolima sa Brajkovićem

Kolumbijci su uhapšeni 2. avgusta dok su se vozili u kolima sa dvadesetpetogodišnjim Goranom Brajovićem.

Cela istraga i predmet označeni su kao tajni.