in

Đukanović obmanama pokušava da objasni izborni rezultat svoje stranke

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić reagovala je na stavove koje je o Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću izneo predsednik Crne Gore Milo Đukanović, poručivši da su njegove tvrdnje “pokušaj političke obmane koju Đukanović koristi kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke”.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i predsednika Vučića, i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu – rekla je Brnabić.

Ona je dodala da se Srbija ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori.

– To je činjenica koju Đukanović ne može da spori. Nema govora o tome da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od strane Srbije, i više je nego jasno da je Đukanović zarobljen u političkim frazama koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore sticao političke poene umesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana – rekla je Brnabić.

Premijerka je poručila da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i svim zemljama u regionu.

– Posvećeni smo izgradnji stabilnog, povezanog i sigurnog Balkana. Upravo je to razlog zbog kojeg je predsednik Vučić pokrenuo incijativu „malog Šengena“ kako bi zemlje regiona ekonomski sarađivale u interesu svih građana. To je najbolja odbrana od svih politika i političara koji ne mogu da iskorače iz 90-ih godina prošlog veka. Odnos prema ovoj incijativi koju, nažalost, Crna Gora do danas nije prihvatila, jasno oslikava ko je posvećen pitanjima zajedničke budućnosti, a ko svoju političku poziciju gradi na problemima iz prošlosti – rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade dodala je i da Srbija spremno pruža ruku svakoj ideji koja će dovesti do poboljšanja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta, izgradnji izvesnije i sigurnije budućnosti za sve građane ovog našeg dela Evrope, u nadi da ćemo svi vrlo brzo postati članovi Evropske unije.

– To je ono što želim da poručim Đukanoviću, građanima Crne Gore i građanima – zaključila je Brnabić.