in

Erdogan nastavlja islamizaciju zemlje, a ovo se KRIJE iza novog “sultanovog” manevra

Još jedna bivša vizantijska crkva u Istanbulu biće pretvorena u džamiju. Erdoganova vlast uništava raznolikost kultura u metropoli i nastavlja islamizaciju zemlje, kažu sagovornici Dojče velea (DW).

Nakon što je Aja Sofija još sredinom jula pretvorena u džamiju, na nišanu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sada je još jedna nekadašnja crkva. Prema dekretu, koji je prošle sedmice objavila predsednička palata, muslimanske molitve uskoro će se održavati i u muzeju Hora.

Osim toga, u istanbulskoj četvrti Fatih jedna sakralna građevina biće dodeljena Dijanetu, turskom zavodu za religijska pitanja.

Foto: Sedat Suna / EPA;
Muzej Hora

Muzej Hora ima sličnu istoriju kao Aja Sofija, koja je deo Uneskove kulturne baštine. Vizantinci su u šestom veku podigli crkvu koja je 1511. pod vezirom Atikom Ali Pašom pretvorena u džamiju. Nakon osnivanja Republike, džamija je 1945. pretvorena u muzej.

Nekadašnja Crkva Hrista Spasitelja, poznatija kratko kao Hora, poznata je po brojnim dobro očuvanim freskama i mozaicima. Društvenim mrežama kruže snimci dugih redova za posetu muzeju – očito mnogi žele da iskoriste poslednju priliku, pre nego što i ovde nastane džamija. Strahuje se da će ikone biti prekrivene zavesama i da javnost više neće moći da ih vidi, prenosi “Dojče vele“.

Istoričarka i novinarka Ajše Čavdar u svemu vidi politički manevar.

– Erdogan i njegov tim su prošle godine izgubili gradske izbore u Istanbulu. Sada se trude da na druge načine ostavljaju tragove u gradu.

Ona misli da će za iduću vlast, posle Erdoganove ere, biti veliki problem da poništi sadašnje korake ka islamizaciji zemlje.

Foto: Sedat Suna / EPA;

Istorija u službi politike

Otuđenje Hore otvara novi jaz u Turskoj. Predstavnici pravoslavne zajednice i vaseljenski patrijarh Vartolomej bili su striktno protiv pretvaranja Aje Sofije u džamiju. Negativne reakcije stižu i u slučaju Hore.

– U prestonici kulture kakva je Istanbul nikada ne bi trebalo dovoditi u pitanje mnogovrsnost kultura – kaže za DW Laki Vignas, predsednik Udruženja grčkih fondacija u Istanbulu.

undefined

Vignas smatra da će nepopustljivost turskih vlasti dodatno otuđiti manjine u zemlji. Sve je više mladih koji zbog toga napuštaju Tursku.

– U proteklih petnaest godina su se mnogi ljudi iz Grčke skućili u našem gradu. Integrisali su se, doprineli zajednici. Zabrinut sam jer sada razmišljaju da se vrate.

Istoričar umetnosti Osman Erden smatra da planovi turskih vlasti ugrožavaju metropolu na Bosforu. Kaže, i Aja Sofija i Hora su svojevremeno proglašene muzejima upravo kako bi se prihvatila raznovrsna istorija grada.

– Namera nije bila da se udari na Osmansko carstvo ili islam – kaže on.

Sada se, dodaje, istorija upreže u političke svrhe.

BONUS VIDEO Prva islamska molitva unutar Aja Sofije posle osam decenija