in

Evo koga je istraživao pre nego što je OTROVAN

Tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog obavio je njegov izveštaj o korupciji u Sibiru, na kome je radio kada je, navodno, otrovan ranije ovog meseca.

Izveštaj objavljen na Navaljnovom sajtu tvrdi da su 18 od 50 poslanika u Novosibirsku, trećem po veličini ruskom gradu, vlasnici ili zastupaju vlasnike građevinskih kompanija.

Istraga koju je Navaljni sproveo pruža, takođe, detaljne informacije o imovini poslanika i članova njihovih porodica. Na kraju izveštaja Navaljni poziva ljude u Novosibirsku da glasaju za opozicione kandidate podržane njegovim projektom pametnog glasanja.

Novosibirsk i okolni regioni u poslednje vreme doživljavaju pravu ekspanziju gradnje. Većinu infrastrukturnih projekata finansira vlada, što pokreće pitanja o sukobu interesa među lokalnim guvernerima i poslanicima.

Foto: Sergei Ilnitsky / EPA;

Izveštaj je pretočen u 40-minutni dokumentarni film pod nazivom “Кo je zauzeo glavni grad Sibira i kako ga osloboditi“ i fokusira se na poslanike Gradske dume u Novosibirsku, njihove skupe satove, automobile, kao i na nekretnine koje poseduju u inostranstvu.

Prema Fondaciji za borbu protiv korupcije koju predvodi Navaljni, ovaj video je samo prvi deo istrage koju su opozicionar i njegove kolege sproveli na nedavnom putovanju u Sibir.

Navaljni je bio na turneji po sibirskim regionima u kojima će ovog meseca biti održani lokalni izbori. Iznenada mu je pozlilo 20. avgusta u avionu koji je leteo iz Tomska za Moskvu.

Foto: Markus Sćreiber / Tanjug/AP

Ovaj 44-godišnjak proveo je dva dana u bolnici u gradu Omsk pre nego što je prebačen u Nemačku, gde se i dalje nalazi na odeljenju intenzivne nege u medicinski indukovanoj komi.

Lekari u berlinskoj bolnici Čarite zaključili su da je Navaljni otrovan grupom aktivnih supstanci pod imenom inhibitori holinesteraze. Oni se nalaze u nekoliko lekova, kao i u nekim pesticidima i nervnim agensima.

Tim Navaljnog tvrdi da je on namerno otrovan i za to je optužio Кremlj. Ruski lekari u Omsku koji su lečili Navaljnog rekli su da njihovi testovi nisu pronašli tragove otrova u organizmu opozicionara.

Zaključak nemačkih lekara podstakao je zapadne vlade da zahtevaju od Rusije opsežnu istragu. Do sada su ruski zvaničnici odbacili optužbe da je Navaljni namerno otrovan i pokazali su malo naznaka da planiraju da u potpunosti istraže slučaj.

Pod budnim okom FSB-a

Neposredno nakon što je Navaljnom pozlilo u avionu, moskovski tabloid objavio je detaljno kretanje opozicionara pozivajući se na neimenovane pripadnike snaga bezbednosti koji su priznali da su ga pratili.

U članku koji su pomenute novine objavile, policijski izvori opisivali su kako su federalni agenti iz tajne službe FSB identifikovali u kom se apartmanu u Tomsku Navaljni nalazi, pratili su njegove korake, skupljali račune od dostave sušija koje je naručivao… Navodno su ga čak i pratili tekom kratkog izleta na reku Tom gde je otišao da pliva.

Po svemu sudeći, policija je to novinama ispričala kako bi pokazala da se navodno trovanje nije dogodilo u gradu, već u avionu ili kafiću na aerodromu.

– Nivo nadzora me uopšte ne čudi, već smo ga bili svesni. Ali, ono što čudi je da nisu oklevali da to podele sa svima – napisala je tada na Tviteru portparolka Navaljnog Kira Jarmiš.

VIDEO: Ko je Aleksej Navaljni