in

Evropska unija nije odgovorna za agendu i datum dijaloga Beograda i Prištine

Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su ”datumi i agenda” iskučivo u rukama dve strane koje pregovaraju.

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je na EU, kao posredniku, samo da omogući dogovor Beograda i Priština, a ne da nameće rešenja ili komentariše proces.

– Agenda svakog sastanka kao i datumi sastanaka su predmet dogovora dve strane. EU naporno radi i pruža svoje najbolje usluge kako bi omogućila obema stranama da se međusobno dogovore o tome kako napredovati u dijalogu i kako, eventualno, da postignu finalni, sveobuhvatni i pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa – kaže Stano za Tanjug.

Tanjug je u sredu javio da u Briselu postoje problemi oko organizovanja nove runde visokopolitičkih razgovora Beograda i Prištine, najavljene za kraj septembra, i to zbog odbijanja kosovske strane da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine Miroslav Lajčak juče je najavio održavenje ekspertsih razgovora 28. sepetembra, bez ZSO na agedni zbog ”nespremnosti jedne strane da o tome razgovara”.