in

Film se nastavlja: Odbegli agent se izvanjava Navaljnom što je otrovan Novičokom

Hemičar koji je bio uključen u tajni sovjestki program u okviru kojeg je razvijen nervni agens novičok, izvinio se ruskom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom, koji se u Berlinu oporavllja od posledica trovanja za koje nemački lekari tvrde da je posledica delovanja tog snažnog nervnog otrova, javlja AFP.

“Duboko se izvinjavam Navaljnom jer sam učestvovao u tome kriminalnom poslu u kojem je razvijna sustanca kojom je otrovan”, rekao je Vil Mirzajanov u intervjuu za rusku TV Rain.

Taj naučnik, koji danas živi u SAD, prvi je otkrio postojanje novičoka u člancima objavljenim početkom devedesetih godina.

Aleksej Navaljni primljen je u berlinsku bolnicu nakon što mu je pozlilo na letu iz Rusije 20. avgusta, a toksikološki testovi krvi u nemačkoj vojnoj laboratoriji pokazali su “nepobitan dokaz” po kojem je uzrok trovanja bio novičok.

Zvanična Moskva i dalje odbacuje takvu mogućnost, uprkos dokazima iz nemačkih, francuskih i švedskih laboratorija.

Do sada su trojica bivših sovjetskih naučnika, danas starijih od 70 godina, javno potvrdila svoje učešće u razvoju novičoka.

“Navaljni će morati biti vrlo strpljiv, ali će kraju će ozdraviti”, poručio je Vil Mirzajanov, a potpun oporavak Navaljno predvideo za “oko godinu dana”, navodi AFP.