in

Fondacija Tijana Jurić daje netačne podatke o nestalima

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije demantovalo je danas navode Fondacije “Tijana Jurić” o broju nestalih u zemlji i ocenilo da njen registar nestalih nije verodostojan i da se na njemu nalazi dosta netačnih podataka.

Načelnik Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminala UKP-a Milan Davidović naveo je u saopštenju za javnost da je prilikom provera ustanovljeno da za 14 lica nikada nije prijavljen nestanak MUP-u Republike Srbije.

On je naveo da je na sajtu “Nestali Srbija” navedena osoba koja je boravila u ekstradicionom pritvoru, zatim lice koje je pre 20 godina otišlo za Italiju i još jedno lice koje je pre 32 godine otišlo u Nemačku, gde živi i radi.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Igor Jurić

Davidović dodaje da se na istom sajtu nalazi devet lica koja se vode kao nestali, a za kojima su potrage obustavljene jer su njihova tela pronađena ili su proglašeni mrtvim, kao i 11 lica koja se vode kao nestala a u međuvremenu su pronađena i za njima su obustavljene objave.

On je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova brine o svakom građaninu Republike Srbije, čija je bezbednost apsolutni prioritet i da se sve čini da se “svako dete i svaka odrasla osoba osećaju sigurno i bezbedno – kako kod svoje kuće tako i na ulici”.

– Važno je praviti razliku između odlazaka od kuće i krivičnog dela otmica. Otmice su izuzetno retke u našoj zemlji i policija ih efikasno rešava, promptno i bez odlaganja – dodaje se u saopštenju.

Davidović je naveo da se “često, nažalost, u javnosti govori o ogromnom broju nestalih, punoletnih gradjana, a koja apsolutno ne odgovara istini”, čime se “stvara lažni osećaj nesigurnosti i građani se dovode u zabludu”.

– Kada je reč o nestancima odraslih, radi se uglavnom o osobama koje su od svojih kuća otišle svojom voljom i ne žele da budu javno eksponirane na bilo koji način. Medju njima ima i dementnih lica, psihički obolelih, osoba koje žele da napuste svoje partnere, ili pak stupaju u bračne i vanbračne zajednice. Stavljanje takvih ljudi u nekakav javni registar je jednako kršenje njihovog prava da odu od svoje kuće, pošto na to imaju apsolutno pravo i policija u tome ne može da ih spreči – naveo je Davidović.