in

Hoti razgovarao sa Lajčakom o dijalogu Beograda i Prištine

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, poručivši da Kosovo ostaje posvećeno dijalogu “koji će dovesti do uzajamnog priznavanja”.

“Upravo sam vodio suštinsku i plodnu diskusiju sa Lajčakom, kome sam zahvalio na zalaganju u dijalogu. Kosovo ostaje posvećeno procesu dijaloga koji bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim sporazumom koji će dovesti do uzajamnog priznavanja”, napisao je Hoti u objavi na Tviteru.

Lajčak je ranije izjavio da je za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa potrebno određeno vreme, jer treba da reguliše sva otvorena pitanja i da ima jasne odredbe o načinu sprovođenja i nadgledanja, ali da se pre može govoriti da su u pitanju meseci nego godine, podseća Kosovo onljan.

U intervjuu za oktobarski broj magazina CorD-a, Lajčak je rekao da su “crvene linije” u dijalogu da sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mora biti u skladu s međunarodnim pravom, prihvatljiv za države članice EU, mora da doprinosi regionalnoj stabilnosti i “jednom za svagda da reši sva nerešena pitanja i da doprinese evropskom putu Srbije i Kosova”.

Lajčak: Dobar razgovor sa Hotijem

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ocenio je večeras kao dobar razgovor koji je imao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

“Dobar razgovoro sa premijrom Avdulahom Hotijem u kojem smo razmenili mišljenja o trenutnom stanju dijaloga uz posredovanje EU”, napisao je Lajčak na Tviteru.