in

Hrvatska iz dana u dan OBARA CRNE REKORDE, u ponoć stupile na snagu NOVE MERE, sistem pred pucanjem

U Hrvatskoj se od ponoći primenjuju nove epidemiološke mere za suzbijanje kovida 19, za koje je Nacionalni stožer civilne zaštite predvideo da budu na snazi narednih 14 dana.

Mere se uglavnom odnose na smanjenje broja osoba na određenim okupljanjima, te na zabranu prodaje alkohola od ponoći do 6.00 ujutru, a prihvaćena je i odluka o aktiviranju zagrebačke Arene za pacijente obolele od korone.

Razlog pooštravanja mera su alarmantne brojke zaraženih korona virusom koje tokom poslednje dve nedelje Hrvatska beleži iz dana u dan.

Pred pucanjem

Naime, u poslednjih 14 dana Hrvatska je imala incidenciju od 391 zaraženog na 100.000 stanovnika, što je ovu zemlju svrstalo na sredinu liste zemalja EU po broju slučajeva, a R0 broj, koji pokazuje koliko osoba zarazi jedan zaraženi, skočio je na 1,99. Zbog toga je zdravstveni sastav sve opterećeniji, pa je Stožer odlučio aktivirati i zagrebačku Arenu kao tercijarni centar.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će se tamo, bude li potrebno, lečiti lakši i srednje teški pacijenti. Zasad se računa na kapacitet od oko 1.000 kreveta, piše “Jutarnji list”.

Uz to što se traži fizička distanca na otvorenom od metar i po, te od dva metra u zatvorenim prostorima, najnovijim merama u iduće dve nedelje zabranjuju se sva javna okupljanja s više od 50 osoba.

Na venčanjima može biti do 30 ljudi, kao i na sahranama, a na privatnim okupljanjima ne više od 15 osoba. Svadbe se mogu održavati do ponoći, a ostala okupljanja do 22 sata. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati najduže do kraja njihovog radnog vremena, što propisuje lokalna samouprava. Zabranjuje se i prisustvovanje publike sportskim događajima.

– Obaveštenje o održavanju nekog okupljanja sa više od 30 osoba mora se u pismenom obliku dostaviti lokalnom stožeru civilne zaštite, kao i podaci o osobama koje su bile na okupljanju s više od 15 osoba. Ta mera ne odnosi se na umetničke događaje, kao ni na mise, što je posebno regulisano ranijim merama. Zabranjuje se i prodaja alkohola od ponoći do šest sati ujutru, a sprovođenje mera nadziraće redari Civilne zaštite, policija i Državni inspektorat. Tokom petka i subote uveče utvrđena su 34 prekršaja epidemioloških mera i izrečene su kazne u visini od milion kuna (oko 130.000 evra) – rekao je u nedelju na predstavljanju novih mjera šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Osim u zatvorenim prostorima, od ponedeljka je obavezno nošenje maski i na otvorenom ako se ne može održavati razmak od najmanje metar i po. Zbog Svih svetih i činjenice da se očekuje veći broj ljudi koji će posetiti grobove svojih najmilijih, propisuje se nošenje maski tokom tih poseta i na otvorenom.

Poslodavci se obavezuju da ne puštaju u radni prostor osobe s povišenom temperaturom, kao ni one koji imaju neki respiratorni simptom. Preporuka je da svi koji to mogu rade od kuće, da se uvede klizno radno vreme ili rad u dve smene ako je moguće.

Jedna od važnijih odluka je i ona da lokalni stožeri koji na svom području trenutno primenjuju blaže epidemiološke mere moraju od ponoći primenjivati ove restriktivnije, koje je doneo Nacionalni stožer. U svrhu bržeg dolaska do kontakata zaraženih, kod dolazaka na testiranje svaka osoba će dobiti anketni listić u kojem će davati i takve podatke kako bi epidemiolozi što pre mogli kontaktirati potencijalno zaražene i odrediti mere samoizolacije ako su potrebne.

Božinović je naglasio da je moguće da se trajanje ovih novih mera produži i nakon 14 dana, odnosno da će se videti jesu li donele očekivane efekte u smanjenju broja zaraženih. Budu li brojke rasle, moguće su i veće restrikcije, koje bi značile dodatno ograničenje javnih okupljanja ili čak njihovo ukidanje kao u delu evropskih zemalja.

Crni rekordi

U Hrvatskoj je u nedelju zabeležen 2.421. novozaraženi, s tim da ih je 825 na bolničkom lečenju. Na respiratoru je u poslednja 24 sata bilo 58 pacijenata, a preminulo je osam osoba. U poslednja 24 sata oporavilo se 1.014 pacijenata, kako proizlazi iz podataka Nacionalnog stožera. Samoizolacija je trenutno određena za 28.177 osoba, a do danas je testirano ukupno 445.568 osoba, od kojih 8.520 u poslednja 24 sata.

I u nedelju je Zagreb imao neslavni rekord od 976 zaraženih, Zagrebačka županija 149, Krapinsko-zagorska 120, Karlovačka 89. U tri doma za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla 24 sata su potvrđeni pozitivni nalazi kod 13 korisnika i jedne zdravstvene radnice, a jedan je korisnik, nažalost, preminuo tokom hospitalizacije. Tokom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod četiri učenika i jedne kuvarice pet osnovnih škola, te 26 učenika 12 srednjih škola. Mera samoizolacije određena je za 25 učenika i tri nenastavna delatnika osnovnih kao i za 572 učenika srednjih škola.

Hoće li se novim merama uspešnije kontrolisati širenje kovida-19, zavisi od toga koliko će ih građani poštovati jer ove dosadašnje nisu dobro prošle. Svakako, od toga zavisi hoće li se za dve nedelje razmišljati o njihovom ublažavanju ili će se posegnuti za još većim restrikcijama.

VIDEO: Hrvatska u problemu – više od 1.000 obolelih od korone u jednom danu