in

Huawei predstavio tri nova modela iz Mate serije, mi smo već probali Mate 40 Pro i evo prvih utisaka

Opet je vreme za nove Huawei telefone! Mate je njihova premijum serija koja je obično i rezervisana za predstavljanje krajem godine, a ovog puta tu su tri nova modela – Mate 40, Mate 40 Pro i Mate 40 Pro Plus. Novi i do sada najjači procesor sa unapređenim kamerama i baterijom je ono što je najavljeno.

Ekipa Blica već je imala priliku da bliže pogleda model Mate 40 Pro i prvi utisci su odlični. Ovo je elegantan i dopadljiv uređaj, sa upečatljivim dizajnom. Mate 40 i Mate 40 Pro dolaze u dve verzije, od stakla i kože, a dostupni su u pet različitih boja, mi smo testirali onu u novoj “Mystic Silver” nijansi.

Krenimo najpre od toga da je Huawei Mate 40 Pro prvi telefon u Android svetu, koji radi na novom čipsetu napravljenom na pet nanometara. U prevodu više svega na manje prostora, što doprinosi većoj brzini telefona. Čip je nazvan Kirin 9000 i trebalo bi da donese 25% brže CPU performanse a NPU čak i do 150%.

Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija

Mate 40 Pro

Najupečatljivija je svakako kamera. Ona se nalazi na poleđini, u obliku kruga, što je već posztao zaštitni znak Mate serije. Rađeno je u saradnji sa Lajkom i verovtano je uz procesor, ovo najjači adut novog Huawei telefona. Slično kao kod P40 serije tu je glavno sočivo od 50MP f/1.9 RYYB. Ultraširokugaono sočivo ima 16MP f/2.2 dok je kod modela Mate 40 Pro ona od 20MP f/1.8. Sve prati 3x zum, odnsoo 5x zum na jačem modelu.

Mate 40 Pro

Foto: Promo

Mate 40 Pro

Mate 40 Pro Plus pak ima dva telefoto sočiva, slično kao kod P40 Pro plus i ima i 3x zum i 10x zum obećavajući 17x optičko zumiranje. Ona i fizički izgleda drugačije u odnosu na preostala dva modela.

Mate 40 Pro Plus

Foto: Promo

Mate 40 Pro Plus

Huawei i dalje radi bez Googla, a svoj Huawei Mobile Services (HMS) već su uveliko unapredili tako da je zasnovan na Android 10 operativnom sistemu uz opciju apgrejda za Android 11.

Inače, model Mate 40 Pro ima 8 GB RAM i 256 GB interne memorije koja se može proširiti uz NM Huawei memorijsku karticu. Telefon naravno podržava 5G, dolazi sa stereo zvučnicima a po pitanju baterije, opremljen je onom kapaciteta 4.400 mAh. Sve je ispraćeno i Super Charge punjenjem od 66 vati. To znači i da ovaj Huawei telefon možete da napunite do 100 odsto i za ispod sat vremena.

Još nema detalja o tome kada prodaja počinje u Srbiji, ali će to svakako biti do kraja godine.