in

I BJELICA JE JUČE BILA CRVENA Firma koja je ispustila boju u reku neće biti kažnjena, a ovo je razlog

Crvena boja koja se juče popodne izlila iz kanalizacije, pronela Bjelicom kroz Lučane i ovom rekom dospela do ušća u Zapadnu Moravu nije ostavila ekološke posledice, rečeno je „Blicu“.

U opštini Lučani kažu da crvenilo koje je „obojilo“ Bjelicu, a zatim i Zapadnu Moravu potiče iz jedne od firmi u industrijskoj zoni, i pozivajući se na izveštaje nadležnih inspekcija, navode da je boja koja se izlila na ekološkoj bazi i nalazi se na takozvanoj „zelenoj karti“.

– Do izlivanja boje iz jedne od firmi, koja inače poštuje sve ekološke propise, došlo je spletom poptuno slučajnih okolnosti i protiv nje neće biti podnete nikakve prijave – kaže Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Foto: Eko Balkan Tim / RAS Srbija

Boja koja se izlila u Bjelicu nije ostavila posledice po floru i faunu

Juče oko 14 sati Bjelica oko kilometar ispod Lučana promenila je boju, a nedugo zatim crvenilo je dospelo do ušća ove reke u Zapadnu Moravu.

Kasnije je utvrđeno da se boja izlila preko sistema kanalizacione mreže iz lučanske industrijske zone.

– Na lice mesta su izašli članovi Štaba za vanredne situacije, vodni i republički ekološki inspektor koji su utvrdili gde je došlo do curenja. Negde oko 16 sati voda se razbistrila, – kaže Dolović.

Uginuće ribe, dodaje on, kao posledice po ceo biljni i životinjski svet, nisu premećeni, a isto to nam je rečeno i u Ribočuvarskoj službi „Balkan eko tima“ iz Prijepolja koje je korisnik ovih voda.

– Naši ribočuvari su pregledali Bjelicu i uzvodno i nizvodno, takođe i Zapadnu Moravu ispod ušća Bjelice, i nigde nisu primetili uginuće ribe. Danas će za svaki slučaj ponovo obići ove reke, – kažu u „Balkan eko timu“.

Još jedna reka u Zapadnoj Srbiji, Moravica, juče je promenila boju, odnosno na njoj su se videle tri boje – crna, crvena i siva.