in

Istog momenta mu je STALO SRCE

Antun T. (62), koji je preminuo tokom rutinskog postupka hemodijalize u bolnici u Čakovcu, medicinska sestra je umesto fiziološkog rastvora ubrizgala medicinski benzin.

U pitanju je tečni medicinski benzin, odnosno pročišćeni benzin, piše “Index.hr”, koji je otrovan i zapaljiv kao i običan. U medicini se koristi za čišćenje i odmašćivanje kože i masnih i lepljivih površina.

Medicinski benzin je bistra tečnost poput fiziološkog rastvora. Njime je sestra trebalo da očisti kateter nakon hemodijalize da ga krv ne bi začepila i da bi, laički rečeno, bio spreman za drugi put.

Odmah nakon primene 62-godišnjem Antunu T. iz Štefanovca, kako navodi RTL, stalo je srce. Odmah se pristupilo reanimaciji, ali usledilo je otkazivanje pluća i jetre i nije bilo spasa.

– On je bio duša od čoveka. Ako ste tražili prijatelja, onda ste u njemu mogli da ga nađete – rekao je jedan poznanik preminulog Antuna T.

Telo je sada na obdukciji. U bolnici su još u toku inspekcijski nadzori, a slučaj istražuje i policija nakon što je porodica podnela prijavu protiv bolnice.

Direktor bolnice Tomislav Novinščak danas je potvrdio da je pacijent preminuo jer je medicinsko sredstvo, koje se koristi u toaleti i nezi pacijenata, primenjeno intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Isprva se mislilo da je reč o hemikaliji za dezinfikovanje.

– Ne radi se o dezinficijensu, nego o medicinskom sredstvu koje se primenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka. Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i nega mesta aplikacije. Ne mogu da definišem hemikaliju jer je ona predmet istrage. Toksikologija se i radi da se vidi koje je sredstvo za toaletu pacijenta ubrizgano jer se za toaletu pacijenta koristi više sredstava, tako da ne mogu reći koje je to – pojasnio je Novinščak.

Dr Novinščak je rekao da je s preminulim pacijentom bila jedna medicinska sestra.

– Pacijent je bio u samoizolaciji, a postupak je sproveden u prostorima koje bolnica već mesecima koristi za pregled, terapiju i sličnih takvih pacijenata. Bila je sama s pacijentom i sprovodila je dva postupka – odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu – rekao je direktor.

Sestra nije suspendovana

Medicinska sestra nije suspendovana, već je na bolovanju i danas nije radila.

– Ovo što se dogodilo je izuzetak u našoj Županijskoj bolnici. Ne pamtimo ovakav slučaj otkad sam ovde, a ni mnoge moje kolege sa dužim stažom – ustvrdio je Novinščak.

Poručio je da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni.

– Milioni postupaka godišnje: intervencija, davanje lekova i uopšte medicinska nega, godinama se obavljaju na najkvalitetniji mogući način – rekao je.

Inspekcija češlja bolnicu

U toku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, a direktor ne zna do kada će trajati.

– Sigurno je vrlo detaljan, precizan i zajedno s vama ću čekati njihove nalaze i njihovo konačno rešenje – kazao je novinarima.

Predsednik Povereništva za unutarnji nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević, rekao je da su na sastanku konstatovali sve okolnosti i definisali nivo odgovornosti i stručne greške koja je napravljena.