in

IT STRUČNJAK: Ovi nameti deluju protivustavno – Šta sa onim majkama kojima supruzi šalju novac iz inostranstva – VIDEO

“Porez mora da se plati, to stoji, ali ovo su nameti koji su urađeni i deluju protivustavno”, poručuje IT stručnjak Ivijan Stefan Stipića, posle najave Poreske uprave da će se krenuti sa naplatom poreza vezano za doznake iz inostranstva, koja prvenstveno pogađaju predstavnike IT sektora, ali i druga lica koja imaju status tzv. frilensera.

Poreska uprava Srbije utvrdila je da fizička lica, koja zarađuju pružanjem usluga putem interneta, kao što su prevodioci, IT stručnjaci, ali i jutjuberi i influenseri, ne plaćaju porez i druge doprinose. Uprava je zato pozvala sve njih da svoje obaveze izmire, da u suprotnom ne bi dočekali sankcije. Taj poziv uznemirio je “frilens” zajednicu iz koje poručuju da nije problem plaćanje nameta, ali da žele nešto zauzvrat.

“Pogađa ne samo one koji se bave IT-jem, već i one koje imaju devizna primanja. Poreske stope su visoke i ubitačne za sve. Što se tiče IT i frilensera mi smo u velikom problemu, jer ovo nisu porezi nego nameti. Nespremni smo, nije se ni pominjalo da će biti ovakvih stvari, da će se ovo dogoditi i da će ljudi plaćati određene poreze i namete”, kaže Stipić.

Kako kaže, poslovi neće biti isplativi jer će IT stručnjaci koji rade na ozbiljnim projektima moći da zarade manje od prosečne plate u Srbiji i dodaje da se odriču pola svojih primanja.

“Trenutno plaćamo oko 57,3 odsto, dolaze porezi 10 odsto na kompletan godišnji promet, pa onda dodatni porezi. Problem je što je visoka kamatna stopa, svi koji su radili neki posao moraju da plate na svaku dobit 57 odsto i to je veliki gubitak. Oni koji su preduzetnici ne plaćaju velike namete, dok frilenseri koji nemaju firmu i primaju inostrane plate ili preko onlajn alata biće oporezovani kao fizička lica i platiće velike kamatne stope, za razliku od inostranstva gde su ovakve stvari lepo regulisane i manje su stope”, rekao je on.

Na pitanje šta će biti dalji koraci, Stipić kaže da u saradnji za Udruženjem za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pokušati da naprave IT tim koji će da napravi analizu oporezivanja i onda da vide kako da stvore model koji će odgovarati svima.

“Nakon 15 hiljada potpisa krećemo u medijsku kampanju, nakon 20 hiljada formiraćemo pregovarački tim da napravi jedan dogovor i savršeno rešenje za sve. Porez mora da se plati, to stoji, ali nameti koji su urađeni deluju protivustavno i protivzakonito. Ako se plate ti porezi i doprinosi ne znamo da li će se uračunati radni staž ili ne, to je škakljiva i problematična tema. Nije samo IT i frilens u problemu, šta sa onim majkama kojima supruzi šalju novac iz inostranstva i oni će morati da plate”, rekao je Stipić.

Stipić smatra da bi bilo dobro da da se za frilensere otvori neka nova šifra delatnosti u APR-u, da se oni registruju i rade kao firma i da ne plaćaju veći porez.

“Poreska uprava traži da svaki mesec plaćaju, ali nemate uvek ista primanja, neki neće moći da rade jedan mesec pa neće moći da plate. Država da pomogne i paušalcima i frilenserima da se problem reši. U drugim zemljama je za ovo bilo sluha i uradilo se kako je trebalo”, rekao je.

VIDEO:

(N1 Beograd)