in

Izbori su isključiva nadležnost BiH

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je danas u Banjaluci da su izbori isključiva nadležnost BiH.

Kovačević je naglasio da bi bilo kakvo mešanje u sprovođenje izbora predstavljalo narušavanje suvereniteta BiH, a samim tim i Republike Srpske i konstitutivnih naroda, prenosi Srpskainfo.

– To je nedopustivo. Bilo je manipulativnih, malicioznih i pogrešnih komentara iz određenih političkih stranaka da neko osporava pravo na posmatranje izbora. Nikome ne osporavamo ovo pravo, ali je sporno da se bilo ko meša u sprovođenje izbora, sajber sigurnost, biračke spiskove i sve što je isključiva nadležnost BiH, pa i nelegitimnog sastava Centralne izborne komisije BiH – rekao je Kovačević novinarima, nakon sednice Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske.

On je podsetio da su na sednici Predsedništva BiH bošnjački i hrvatski članovi preglasali srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i tako usvojili odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme.

– Međunarodnu fondaciju za izborne sisteme najvećim delom finansira Nacionalni demokratski institut. To je institut jedne političke stranke u SAD i otvoreno sarađuje i podržava određene političke stranke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH – podsetio je Kovačević.