in

Izbori transparentni, ali nepravedna prednost DPS-a

Međunarodni posmatrači OEBS-a ocenili su danas da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni na efikasan i transparentan način, ali ukazuju na to da je vladajuća partija imala “nepravednu prednost” zbog široko rasprostranjene zloupotrebe položaja i državnih resurasa, kao i velike medijske pokrivenosti.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, izbori su održani u okruženju “intenzivno polarizovane rasprave” oko pitanja crkve i nacionalnog identiteta.

Posmatračka misija, koja je zajednički poduhvat Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) i Parlamentarne skupštine OEBS-a, navodi da su crnogorski predsednik Milo Đukanović i drugi visoko pozicionirani zvaničnici u velikoj meri bili uključeni u kampanju, čime je, kako naglašava, zamagljena granica izmedju države i vladajuće partije.

Specijalna koordinatorka i vodja OEBS-ovih kratkorocnih posmatraca, Margareta Kederfelt, ocenila je da je kampanja bila teška, ali ističe da je vladajuća stranka imala korist od neravnopravnih uslova.

Ona je navela da je pandemija korona virusa imala uticaj na kampanju i izbore, ali je ukazala da je njen značaj manji nego značaj velikih debata u vezi sa crkvom i nacionalnim identitetom.

U saopštenju se dodaje i da zdravstveni protokoli nisu dosledno primenjivani.

Navodi se i da je kampanja bila mirna, uprkos često suprotstavljenim tonovima, kao i da su kandidati, u vreme restriktivnih mera zbog korona virusa, uspeli da dopru do birača i pošalju svoje poruke.

Šef Ograničene misije ODIHR-a za posmatranje izbora, Tamaš Mesarič, ocenio je da je žalosno što su propusti u zakonu i nedostatak nezavisnog nadzora medija omogućili zloupotrebu službenih i državnih resurasa.

– Potrebna je snažna politička volja širom političkog spektruma kako bi se poboljšao zakon i praksa izbora kroz inkluzivan proces reformi – naveo je Masarič.

VIDEO: Amfilohije grli Zdravka Krivokapića nakon objave preliminarnih rezultata u Crnoj Gori