in

“Izrael priznao Kosovo 22 minuta posle potpisa u SAD”

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da je Izrael priznao Kosovo 22 minuta nakon što su se on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezali u Vašingtonu da normalizuju ekonomske odnose dve strane.

Pogrešno je da bilo ko ima nedoumice da ovaj sporazum krši suverenitet države Kosovo. Mislim da ovo priznanje koje je od Izraela stiglo 22 minuta posle potpisivanja sporazuma u Beloj kuci, samo može da jača suverenitet države Kosovo – rekao je Hoti novinarima.

On je kazao da “ne sumnja da će sporazum biti sproveden”, prenela je televizija N1.

– Sklopljen je u Beloj kući i ne verujem da bilo koja druga kancelarija ima veći kredibilitet da obezbedi sprovodjenje sporazuma – naveo je Hoti.

Vučić i Hoti su se u petak u Beloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog “Ekonomska normalizacija”. Dokumenti se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.

U dokumentu koji je potpisao Vučić, poslednja tačka glasi: “Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine”.

U dokumentu koji je potpisao Hoti, poslednja tačka glasi: “Kosovo (Priština) i Izrael pristaju na međusobno priznanje”.

Uprkos tome, u srpskoj javnosti i dalje traje rasprava o tome da li se Srbija bezuslovno obavezala da premesti ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

(Beta)