in

Izvoz ruske vakcine NIJE U PLANU u narednih 12 meseci

Direktor naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” u Rusiji Aleksandar Gintsburg izjavio je da nema planova da se ruska vakcina protiv korona virusa učini dostupnom drugim zemljama u narednih godinu dana, sve dok rusko stanovništvo ne bude vakcinisano, prenosi TASS.

– Koliko ja razumem iz razgovora sa članovima Ruskog fonda za direktna ulaganja, koji se bavi ovim pitanjem, izvoz vakcine nije planiran u narednih 12 meseci, sve dok naša populacija ne bude vakcinisana – izjavio je Gintsburg.

Međutim, on je rekao da su u toku pregovori o obezbeđivanju tehnologije za tri do pet zemalja koje žele da proizvedu vakcinu.

Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa pod nazivom “Sputnjik V”, a ovu vakcinu razvio je institut “Gamaleja”.

Vakcinacija obavezna i za asimptomatske slučajeve

– Svi koji su imali blagi oblik Covid-19, kao i oni koji su bili zaraženi, ali nisu ispoljili nikakve simptome bolesti, moraće da budu vakcinisani – izjavio je Gintsburg.

On tvrdi da stručnjaci još nemaju dovoljno informacija na osnovu kojih bi mogli da zaključe koliko dugo traje imunitet kod osoba koje su bile zaražene korona virusom.

– Moraćemo da sačekamo još šest meseci – dodao je on.

VIDEO: ANKETA Da li ste za vakcinaciju protiv covid 19?