in

KAD KUPINA (PONOVO) PROCVETA Bojan se godinama bavi voćarstvom, ali ovako nešto nije video: Evo šta kažu stručnjaci

U podnorudničkim selima opštine Topola berba kupine uveliko traje. I dok proizvođače ovog jagodičastog voća brine niska otkupna cena, koja se kreće od 45 do 55 dinara zavisno od sorte, u zasadu Bojana Mijailovića uočena je nesvakidašnja pojava.

Foto: top press / Privatna arhiva
Nisam očekivao da ću u svom zasadu usred berbe da vidim i cvetove kupine: Bojan Mijailović

– Kupina me je ove godine iznenadila. Sa cenom se još i mirimo, jer smo navikli da bude oko 40 dinara, ali nisam očekivao da ću u svom zasadu usred berbe da vidim i cvetove, kao da je proleće. Gajim ovo voće dugo, ali ovako nešto vidim prvi put: na istoj grani su zreli plodovi, zarudeli i tek formirani ali i cvetovi – priča za Top Pres Bojan Mijailović iz Vojkovaca.

Prema njegovim rečima, stari su govorili da kada voće ponovo procveta biće oštra i duga zima. Međutim, stručnjaci iz oblasti voćarstva ovakvu pojavu pripisuju klimatskim promenama.

– Klima se dosta promenila, a biljka ne može da prepozna datum. Vremenske prilike je mogu zavarati, zbog toga se dešavaju ovakve pojave. U biljci dolazi do fiziološkog poremećaja pa na nekim rodnim grančicama može doći do plodonošenja i cvetanja u isto vreme – objašnjava neimenovani profesor voćarstva.

VIDEO: Voće koje nam pomaže