in

Kad te napadnu novičokom ne osećaš bol, ali ZNAŠ DA UMIREŠ

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni ne sumnja da predsednik Rusije Vladimir Putin stoji iza njegovog trovanja i kaže da se ne plaši ruskog predsednika.

– Tvrdim da Putin stoji iza tog zločina i nemam nijednu drugu verziju onoga što se dogodilo – rekao je Navaljni u intervjuu za nemački “Špigl” čiji je samo deo pušten u javnost pre konačnog objavljivanja.

Kako, pozivajući se na list, prenosi nemački portal “Kelner Štat ancajger” (ksta.de), Navaljni je rekao da samo šefovi obaveštajnih službi, koji direktno odgovaraju Vladimiru Putinu – Unutrašnja obaveštajna služba FSB, Vojna obaveštajna služba GRU i Spoljna obaveštajna služba SVR – imaju pristup smrtonosnom nervnom gasu novičok. Lider opozicije kaže da Putin nije hteo da ga pusti iz zemlje nakon što je otrovan i pretpostavlja da su zbog toga konstatovali da “nije sposoban za transport”, prenosi “Fokus”.

– Čekali su da umrem – rekao je Navaljni.

U intervjuu je naglasio da “smo dve godine bili izloženi neviđenom pritisku”.

– Nekoliko pretresa nedeljno, zaplena kancelarijske tehnike, blokiranje računa, hapšenja, pokušaj da se ljudi isteraju iz Rusije. Ali naša organizacija i dalje postoji, imamo 40 regionalnih štabova. Ovo je samo pretpostavka, ali možda su pomislili: Probali smo milom, ako to nema efekta, onda moramo da posegnemo za ekstremnim sredstvima – rekao je Navaljni za “Špigl”.

Kako je list izvestio u četvrtak, četrdesetčetvorogodišnji Navaljni je tokom dvočasovnog boravka u redakciji u Berlinu najavio da će se vratiti u Rusiju:

– Moj zadatak je sada da ostanem onaj momak koji se ne plaši. I ne plašim se! – rekao je Navaljni.

Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi portal “Kelner štat ancajger”, Navaljni je izjavio da neće pričiniti Putinu tu radost da odustane od borbe u Rusiji, kao i da je njegova pažnja sada usredsređena na parlamentarne izbore sledeće godine, te da namerava da slomi monopolističku vlast Putinove Jedinstvene Rusije.

Rusko rukovodstvo poriče da je Navaljni otrovan i tvrdi da je reč o provokaciji. Obaveštajne službe i predstavnic vlade više puta su istakli da su uništene sve zalihe gasa razvijenog u doba Sovjetskog Saveza.

“Ne osećaš bol, ali znaš da umireš”

Govoreći o napadu 20. avgusta, Navaljni je istakao:

– Ne osećaš bol, ali znaš da umireš… Organofosfati napadaju tvoj nervni sistem kao DDos-napadi računar – osećaš iscrpljenost, koja te uništava.

O zahtevima Rusije da najzad podnese dokaze ili biomaterijal kako bi njihovi stručnjaci obavili analize, opozicionar kaže da bi na klinici u Omsku trebalo da imaju još dovoljno njegove krvi kako bi se dokazalo trovanje, prenosi portal.

Nakon otpuštanja iz berlinske bolnice “Šarite”, Navaljni se nalazi na rehabilitaciji, kako bi prikupio snagu, gde je “24 sata dnevno” pod pratnjom telohranitelja. U poslednjih nekoliko dana oglašavao se i na društvenim mrežama, gde je poručio svima da mu je bolje i da bi njegovo preživljavanje moglo biti zanimljivo za nauku.

Foto: Profimedia

Zategnuti odnosi Nemačke i Rusije

Kancelarka Angela Merkel, koja je posetila Navaljnog u bolnici, zatražila je od Rusije da reši slučaj. Moskva, međutim, traži dokaze o trovanju da bi pokrenula istragu. Vjačeslav Volodin, jedan od najbližih Putinovih saradnika, komentarisao je Navaljnijeve optužbe.

– Putin mu je spasao život – rekao je Volodin u izjavi koja je objavljena na portalu ruske Dume.

Prema njegovim rečima, život su mu spasli i pilot i ruski lekari. Ako mu se stvarno nešto dogodilo, onda su to inscenirale zapadne obaveštajne službe. Kako je rekao, Navaljni radi po nalogu stranih sila, prenosi “Kelner štat ancajger”.

Navaljni se zahvalio Angeli Merkel

Foto: HAYOUNG JEON / EPA;

Navaljni je u intervjuu istakao da do sada nije bio povezan s Nemačkom, ali da je zahvalan toj zemlji, ljudima, lekarima i Angeli Merkel. Stručnjaci bolnice “Šarite” uspeli su da ga vrate u život.

Na pitanje šta misli o uvođenju sankcija zbog zločina, izjavio je da svaka strategija prema Rusiji mora da “uzme u obzir stadijum ludila koji je Putin dostigao”.

Navaljni je u intervjuu izjavio da je kancelarka ostavila snažan utisak na njega.

– Impresioniralo me je koliko dobro poznaje Rusiju i moj slučaj. Neke detalje zna bolje od mene. Veoma dobro razume šta se događa u Rusiji – rekao je on i dodao da mu je kancelarka u bolnici rekla:

– Uradila sam ono što mi dužnost.

Navaljnom je pozlilo u avionu dok je bio na turneji po Sibiru, odmah je prebačen u bolnicu u Omsku, gde je pao u komu, a potom i u Berlin, gde su nemački lekari rekli da je otrovan jakim nervnim gasom.

Zapad je, kako navodi “Rojters”, tražio objašnjenje od Kremlja, koji negira na je na bilo kakav način umešan u incident.

VIDEO Ko je Aleksej Navaljni