in

KAKO ĆE IZGLEDATI POVRATAK UČENIKA U KLUPE Đaci u školi dva sata, i odmore će provoditi u učionici

Škole u Srpskoj ovih dana završavaju pripreme za novu školsku godinu, te prave planove rada i organizacije nastave u školama koji, kako kažu i zaposleni, nikada nisu bili kompleksniji.

Istovremeno, zbog pandemije virusa korona, i pripreme dece i roditelja za polazak u školu, odavno nisu bile neobičnije.

U školama se radi dezinfekcija objekata, dele odeljenja i formiraju grupe do 15 učenika, te planira rad u duplo više smena nego inače, a sve u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo i resornog ministarstva. Istovremeno, direktori pripremaju i hodograme obaveštavanja i reagovanja kod pojave sumnje na zarazu virusom korona, a o kojem moraju upoznati sve radnike škole, te roditelje i učenike. To podrazumeva i instrukciju za roditelje koji kod kuće primete simptome zaraze.

Časovi će u mnogim školama trajati po 20 minuta, a deca će u školi provoditi oko dva do dva i po sata dnevno, dok će nastava za prvačiće trajati kraće, oko sat i 15 minuta do sat i po vremena, uključujući odmore od po pet minuta. Učenici će, ipak, odmore provoditi u učionicama, kažu u školama, a neće biti ni kabinetske nastave, već će svako odeljenje boraviti u svojoj učionici.

– U većini škola će učenici biti fiksno u učionicama, kako bi se smanjila mogućnost cirkulacije dece. Odmori traju pet minuta, a učenici će dolaziti malo ranije u školu, dok će nastavno osoblje u svim školama morati da dođe sat vremena do 45 minuta pre početka nastave, kako bi im se izmerila temperatura i pripremili sve u učionicama. Pored toga, sve su škole odredile satnicu po kojoj će odeljenja dolaziti na časove u mini smenama i grupama. U našoj školi, recimo, imaćemo šest smena, jer imamo 1.200 učenika i probleme sa prostorom i inače. U centralnoj školi će ići dve grupe u jednoj smeni, dok će u područnim školama biti malo lakše organizovati nastavu – kaže direktorka OŠ „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija
Učenici u pojedinim školama idu u šest smena.

Pauza između smena će trajati najmanje 15 minuta, a u tom periodu se škole dezinfikuju i pripremaju za dolazak nove grupe đaka. U mnogim školama planiraju i da za prvačiće rezervišu međusmenu, kako ne bi dolazili u dodir sa ostalim učenicima, te kako bi im polazak u školu bio što prijatniji. U nekim školama prave se i rasporedi ulazaka grupa učenika na različite ulaze.

Učenici starijih razreda, u većim školama, nastavu će imati i u kasnim popodnevnim časovima, a sve to skupa glavobolja je i za roditelje koji treba da organizuju život porodice na novi način.

– Polazak u školu nikada nije bio čudniji. Treba da smislimo kako ćemo odvoditi i dovoditi dete iz škole koje će biti tamo mnogo kraće nego inače. Ujedno, pripremamo se za školu, ali umesto knjiga i odeće prvo kupujemo maske, vlažne maramice, sredstva za dezinfekciju i vitamine – kaže jedna majka iz Banjaluke.

Na roditeljima, te na učiteljima i nastavnicima je i velika odgovornost da deci objasne kako da se pridržavaju mera zaštite od virusa u školama, zašto je to važno, te zašto će nastava biti mnogo drugačija nego inače. U školama poručuju i da će zdravlje učenika zavisiti od ozbiljnosti odraslih, koji svojim primerom treba da pokažu deci kako da se ponašaju i pridržavaju mera.

Nastavnici smatraju i da će, bar u početku, mnogo vremena morati da posvete upravo održavanju discipline u razredu, pa će im malo vremena ostajati za nastavni rad.

– Najvažnije je da se pridržavamo svih mera koje je propisao Institut, te da i roditelji, i nastavnici, i učenici shvate ozbiljnost situacije, da shvatimo da se to ne dešava nekome tamo drugome, već da svako može da se razboli. Nadam se da je to već svima jasno, mada ima ljudi koji su prema tome vrlo nepovjerljivi. Ali škole na području našeg aktiva će maksimalno uložiti napore da se ispoštuju sve mere i u prvom redu da se zaštiti zdravlje učenika. Svi smo zabrinuti i promišljamo ovu situaciju, ali ćemo učiniti sve da se rizik smanji – kaže predsednik Aktiva direktora osnovnih škola u bijeljinskoj regiji Predrag Račanović.

Inspektori kontrolišu poštovanje mera

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković ističe da će prvih 14, odnosno prvih 28 dana školske godine, predstavljati najveći izazov za društvenu zajednicu, od poštovanja mera do nadzora. Po njegovim rečima, republička i komunalna inspekcija će kontrolisati provođenje mera, kako u školama, tako i u objektima oko škola, pre svega ugostiteljskim objektima, u smislu prisustva učenika. Iz Inspektorata RS saopštili su da su već počeli preventivne kontrole.

Zaljković je naveo da je jako važno da se sve mere poštuju unutar škole, kod kuće i tokom dolaska od kuće do škole.

– Naše preporuke su da cela zajednica prepozna značaj početka nastave u klupama. Da li se mere poštuju i u kojoj meri biće jasno za najviše 28 dana od početka školske godine. Tada ćemo videti kakva će biti epidemiološka situacija – objasnio je Zeljković.

Preporuke Instituta za organizaciju nastave su već objavljene, a plakati sa uputstvima za učenike biće postavljeni u svim školama.