in

Kako je Putin iskoristio slučaj zbog kojeg Amerika na nogama u SVOJU KORIST

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je u četvrtak Ameriku i Evropu zbog toga što su, kako kaže, osudile brutalnost beloruske policije, ali ćute na policijsko nasilje u svojim zemljama.

Na pitanje o policijskoj brutalnosti u Belorusiji tokom intervjua na državnom televizijskom kanalu Rusija-1, Putin se osvrnuo na pokret Žutih prsluka u Francuskoj i ranjavanje Afroamerikanca Džejkoba Blejka u Viskonsinu.

Nakon što je novinar prvih nekoliko dana protesta u Belorusiji nazvao “neprijatnim”, Putin je rekao: “Da li je bilo prijatno kad su u nekim evropskim zemljama ljudi umirali skoro svaki dan? I da li je bilo ugodno kad se nenaružani čovek upuca u leđa, uprkos činjenici da u svom automobilu ima i troje dece?“.

Primer Blejka, nenaoružanog crnca koji je ostao paralizovan nakon što mu je beli policajac sedam puta pucao u leđa, Putin je iskoristio da sugeriše da EU i Amerika nisu iskreno zabrinute zbog policijskog nasilja u Belorusiji.

– Da li neko ko sada optužuje Belorusiju, belorusko rukovodstvo i predsednika Lukašenka za nešto, osuđuje i ove akcije? Čemu takva selektivnost? – upitao je Putin.

– Ovo sugeriše da poenta nije u onome što se dešava u Belorusiji. Oni žele da utiču na ove procese i da donesu neke odluke koje im odgovaraju. Lideri Amerike i EU misle na svoje političke interese – dodao je Putin.

I Amerika i EU proglasile su beloruske predsedničke izbore, za koje Lukašenko tvrdi da ih je ubedljivo osvojio, nepoštenim. Takođe su oštro osudile beloruske vlasti zbog upotrebe nasilja protiv mirnih demonstranata.

– Po mom mišljenju, ponašali smo se mnogo suzdržanije i neutralnije prema događajima u Belorusiji u odnosu na mnoge druge države u Evropi i Ameriku – rekao je Purin u istom intervjuu.

Podsetimo, Ameriku ponovo potresaju rasni nemiri, ovoga puta zbog zbog teškog ranjavanja Afroamerikanca Džejkoba Blejka od strane policajca u gradu Kenoši u Viskonsinu. Ranjavanje je bilo povod za proteste koji su se brzo pretvorili u nasilne nerede i sukobe između demonstranata i policije.

U mnogim američkim gradovima još od 25. maja održavaju se protesti zbog brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, 46-godišnjeg crnca koga je kolenom ugušio policajac belac u Mineapolisu.

Još tada je ruska vlast iskoristila priliku da prozove Vašington zbog “licemerja”. Ruski predstavnik u UN Dmitrij Poljanskij optužio je Ameriku za duple standarde, jer “negira pravo Kine da obnovi mir i red u Hong Kongu, dok brutalno rastura proteste kod kuće”.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova tada je istaklo “sistemske probleme sa ljudskim pravima u Americi”.