in

KAKO KORONA UTIČE NA EKONOMIJU Realni BDP u BiH biće smanjen za šest odsto

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi „B“ sa stabilnim izgledima.

U izveštaju ove rejting agencije za BiH, navodi se da će globalna pandemija COVID -19 uticati na ekonomiju BiH, piše Srpskainfo.

Analitičari predviđaju da će realni BDP biti smanjen za šest odsto u 2020. godini, te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa.

Ipak, predviđa se da će neto opšti dug BiH do kraja 2020. iznositi 31 odsto BDP-a, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani.

– Obrazlažući stabilne izglede kreditnog rejtinga, analitičari ističu da stabilni izgledi balansiraju rizike povezane s efektima COVID-19 na bosanskohercegovačku ekonomiju i na fiskalne i vanjske vrednosti tokom sledećih 12 meseci s uzlaznim potencijalom koji dolazi iz sprovođenja strukturnih reformi i iz očekivanja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine – navode u Centralnoj banci BiH.

Prema navodima analitičara S&P, kreditni rejting BiH može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na polju domaće politike, sa manje konfrontacija i više konsenzusa, koja bi bila više orentisana na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi.

Takođe, kreditni rejting može biti povećan u slučaju ostvarenja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine.

– S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i budžetski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako, u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg finansijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i trajne konverzije depozita u devize – navode u Centralnoj banci BiH.

BONUS VIDEO: Dodik: RS i Srbija su oslonjene jedna na drugu