in

Kampanja protiv njega je užasna, ali uveren sam da će dobiti izbore

– Pozicija Srbije nije ni malo laka. Nikada nismo imali podršku SAD, uvek su na vrata Bele kuće. Bela kuća je bila rezervisana za Albance i sve druge koji su protiv Srba. Svi su imali podršku Bele kuće protiv Srba. Sada smo napravili prostor za desetostruke investicije – izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da je pre sastanka u Vašingtonu nagoveštavao da će biti iznenađenja.

– Našle službe su došle do informacije da će biti tačaka koje nemaju veze sa ekonomijeom, posebno one koje će za nas da budu teške, a naročito imajuči u vidu da su SAD odavno priznale Kosovo – rekao je Vučić.

On je objasnio da je do pre dve godine globalna podela u svetu bila na Istok i Zapad i da je u u takvoj situaciji Srbija bila na evropskom putu. Kako je rekao, dve najmoćnije evropske države, Nemačka i Farancuska, prizanle su nezavisnost Kosova.

– S druge srtane imali smo Rusiju i Kinu koje su nam bile relativno bliske , ali nisu priznale nezavinost, a ekonomski i geografski nisu nam bile tako bliske kao zemlje EU – rekao je Vučić.

Dodao je i da su SAD bile uz Evropsku uniju.

– Mi smo mogli da održavamao tu poziciju, da budemo na putu ka Evropsi, do imamo prijateljstvo sa Rusijom i Kinom na lagodan način – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, danas je ta situacija u svetu neuporedivo komplikovanija.

– Imate četiri stolice: EU plus Nemačka, SAD, Rusija, i imate veliki broj regionalnih igrača u različitim delovima sveta, poput Turske. Kada sve to imate u vidu, pozicija Srbije, koja se nalazi na evropskom putu, nije nimalo laka. Srbija nikada nije imala podršku od SAD u poslednjih 30 godina, do ovog trenutka – objasnio je Vučić

Budućnost sporazuma

Na pitanje kakva je budućnost sporazuma, on je rekao da to zavisi od više faktora, ali pre svega od toga kako će tramp proći na izborima.

– Sve zavisi da li će Tramp biti izabran ili ne. Od njega sve zavisi, verovali ili ne, a užasna je kampanja protiv njega. To nema veze za politikom, to vam se smuči – rekao je Vučić navodeći da je upravo takvu. Srbija poštuje svoje obaveze, a polako da vidimo šta će da urade Albanci i šta će biti s

“Albanci govorili da idu po priznanje”

Vučić je rekao da su svi Albanci, i Hoti i Haradinaj i Tači, svi albanski lideri govorili o tome da u Vašington idu po međusobno priznanje.

– Slušali smo to i u Srbiji od onih koji ne žele Srbiji ništa dobro. Kada smo to odbili više niko o tome nije pričao. Jedina tema je bila da li sam sedeo kako sam sedeo. U prostoriji gde sam sedeo stajali su i Grenel i Kušner. Oni su stajali dok smo mi sedeli i to nije bio problem. Mogao sam da budem na itisonu, na parketu, jer znao sam šta radim. Borim se za interese svoje zemlje. Bilo je teško, noćima nisam spavao… Uradili smo dobar posao za zamelju, sačuvali dostojanstvo i pokazali kako Srbija može da bude poštovana u SAD – rekao je Vučić.

On je rekao i da nismo tamo otišli po velike pobede

– Po njih se ide u ratu. Mi smo hteli malu pobedu, jer one su vezane za mir, za bezbednost i sigurnost – rekao je Vučić.

“Srbija uživa veliko poštovanje”

Vučić je dodao da Srbija uživa veliko poštovanje u svetu.

– Kada pogledate jednu zemlju, malu Srbiju, kada ste videli da predsednik Srbije u sedam dana bude na važnom prijemu u Beloj kući, da obavi dug, dobar i srdačan razgovor sa predsednikom Ruske Federacije, da ima razgovore sa Angelom Merkel, u Briselu, na najvišem niovu, sa Redžepom Tajipom Erdoganom, kao što sam imao juče, sa Netanjahuom… Kada se to u sedam dana u istoriji Srbije dogodilo? Nikada. I to govori o poštovanju koje Srbija ima – rekao je Vučić.

Foto: screenshot

Ambasada u Jerusalimu

Vučić se osvrnuo na tačku 16 sporazuma u Vašingtonu, koje su potpisali Beograd i Priština, a tiče se premšetanje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

– Mnoge zemlje su to uradile. Ovo je bila naša želja i ranije. Pomerite svoju amabsadu do jula 2020. godine. To je bilo jedino što piše, notorna je laž da smo prihvatili nezavisnost Kosova. Zato smo imali odvojene ugovore.

Izrael je najveći saveznik Amerike, Amerika je uticala na odnos Izraela i Prištine. Kada su nam predložoli da priznamo Kosovo, rekao sam da ne dolazi u obzir. Rekao sam im stavite se u moju kožu. Reći cu sutra Netanijhuu, sve je u redu, vi ste suverena država, bez stida ću reći, ovo je naša najšira ponuda i otvorena ruka – rekao je Vučić.

“Vi ste pogazili rezoluciju, a ne mi”

Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa dvojicom predstavnika velikih sila, koji su mu rekli da će Srbija, premeštanjem ambasade u Jerusalim, pogaziti rezoluciju 478.

– Pitao sam ih što su pogazili rezoluciju 1244. Oni su bili šokirani, dvojica lidera kojima sam to rekao u lice. Vi meni govorite, koji nisam učestvovao u gaženju bilo koje rezolucije, a vi koji ste pogazili, mene terate i mučite da mi gazimo, a vi se pozivate na neku rezoluciju koja ima istu pravnu snagu – rekao je Vučić.

“Putin mi se izvinio”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da mu se i predsednik Rusije Vladimir Putin, pored Lavrova, izvinio zbog neprikladnog posta Marije Zaharove na Fejsbuku i da mu je rekao da iza njega ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično.

– Putin, a ni ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, mi se nikad nije izvinjavao ni zbog čega, a za ovako nesto obojica su to učinili, a da ja to nisam ni pomenuo – rekao je Vučić.

Kaže da je današnji telefonski razgovor sa Putinom bio dobar, sveobuhvatan i da mu se Putin, izmedju ostalog, izvinio zbog posta Zaharove, koja je na svom Fejsbuk nalogu neprimernom fotografijom scene iz filma “Niske strasti” na kojoj glumica Šeron Stoun visoko prekršta noge “prokomentarisala” susret srpskog i američkog lidera.

– Pokazao je svoju pristojnost i rekao da iza toga ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično – istakao je Vučić.

On je naveo da u razgovoru taj post Marije Zaharove nije ni pomenuo, jer je smatrao da je to nevažni incident, budući da i u Srbiji postoje poslanici koji “govore gluposti” o Rusiji, a oni se ne izvinjavaju.

Rekao je da se po reakciji Rusije vidi koliko je poštovanje Rusije prema njemu lično i Srbiji.

Upitan da li misli da je Zaharova mogla bez konsultacija sa svojim šefovima da objavi takav post, Vučić je rekao da to svako može sam da prosudi, a, ponavlja, Putin mu se izvinio.

Moratorijum na povlačenje priznanja

Vučić se osvrnuo i na moratorijom, koji je takođe jedna od tačaka sporazuma, a kampanje za povlačenje priznanja nezanvosti Kosova, ali inicijativa Prištine da se priključi međunarodnim organizacijama.

– Priština ne može da traži nova priznanja i to sam jasno čuo od američkih posrednika. Godinu dana ne mogu ni da sanjaju svoju nezavnosti, a nigde ne piše ni da će je posle toga ikada moći dobiti jer ne mogu da je dobiju bez nas – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Priština ne može da dobije priznanje nijedne zemlje.

– Svake godine njima su odbijali prijem u UN, u Interpol, međunarodne organizacije i uvek smo mi ispadali loši momci koji ih u tome sprečavaju, ali smo na to trošili mnogo vremena i energije. Ovo znači da oni godinu dana mogu da sanjaju da dobiju svoju nezavisnost – rekao je Vučić i dodao da je pitanje da li će je dobiti ikada.

On je dodao da kada čuje kritike, posebno u Srbiji, koje kažu da je Izrael priznao Kosovo, da ćemo to videti tek, a da rezultati pokazuju kakvu je ko bitku vodio.

– Izrael je suviše velilka sila da bi smo mogli da utičemo na njenu odluku, naročito ako se sad upetlja SAD – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, moratorijum omogućava da se koncentrišemo na ekonomiju, bolji standard ljudi.

“Tražimo kompromis”

On je dodao da Srbija traži minimum poštovanja i kompromisa u kojoj će obe strane da budu jednako nezadovoljne, a ne da Srbija bude ponižena, a druga strana da bude veliki pobednik.

– Voleo bih da kažem da smo postigli kompromis, jer smatram da ne treba da ostavimo problem nešoj deci. Neki su rekli da će problem biti rešen pritiskom na Srbiju, ali neće. Teranjem Srbije u ćošak ne postižete ništa. Treba da vidimo šta ćemo sa Srbima na Kosovu. Po kom to principu Srbi nemaju prava koju svi narodi na svetu imaju – rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ne može da bude ponižena i saterana u ćošak, da su se promenile okolnosti i političke prilike.

– Srbija traži kompromis, jer nas interesuju mir, ekonomski razvoj, stabilnost i sigurnost. Zato verujem da će EU naći snage da dobro razume ovo o čemu govorimo, ako ne nađu, šta da radimo. Ionako imamo Briselski sporazum iza sebe, sa neuspelim sastavljanjem Zajednice srpskih opština, ne bi bilo prvi put. Kao što vidite Srba je najmanje otišlo sa Kosova i Metohije u poslednjih osam godina, u poređenju sa prethodnim decenijama, od 1951. što znači da smo dobar posao i veliku brigu države pokazali prema našem narodu – rekao je Vučić.

“Ne razgovara se o priznavanju”

– O priznavanju Kosova se uopšte ne razgovara u Briselu i nikada se neće dogoditi da Srbija prizna Kosovo – rekao je Vučić.

On je dodao da je kosovski premijer Avdulah Hoti rekao da Albanci ne odustaju od obaveza, od ZSO, ali tek kad Srbija prizna Kosovo.

– A, to se nikada neće dogoditi. To sam rekao njemu, evropskim zvaničnicima, i na najtežem mestu – rekao je Vučić.

Poručio je da do toga neće doći, jer je važno da se konflikt ne ostavi deci, već da se reši problem.

– Neki su zamislili ne da suštinski reše problem, nego misle da je dovoljno da izvrše pristisak na Srbiju. Ali, neće moći – naglasio je Vučić.

On je istakao da se mora pronaći način da i Srbija nešto dobije.

5G i kineska oprema

Vučić je rekao da u sporazumu nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena.

On je time odgovorio na pitanje da li će Srbija imati probleme sa Kinom, s obzirom na tačku koja se odnosi na korišćenje 5G mreže.

– Ima li nekog probelma u toj opremi? Da li u Sporazumu piše da je Kina problem? Daleko smo još od 5G, ali nigde ne piše Kina – rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da će Srbija poštovati svoje obaveze iz sporazuma, osim ako bude videla da niko drugi ne ispunjava obaveze.

Istakao je da je sporazum napravljen kao pismo o namerama.

– Vi stičete pouzdanost i poštovanje u međunarodnoj zajednici time što poštujete ono što kažete i potpište – rekao je Vučić i ukazao da to Albanci ne rade već godinama.

“Vlada do kraja meseca”

Ima više kandidata, videćemo ko će da vodi vladu, poručio je večeras predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

On je rekao da će najverovatnije pre kraja meseca doći do odluke o novoj vladi i da će premijer morati da bude energičan i sposoban.

Prvo, podsetio je, biće izabran predsednik Narodne skupštine.

– Ta vlada će imati težak zadatak pred sobom, a što se tiče koalicionih partnera nismo još doneli odluku. SNS će to mora da reši, kao što je počeo da rešava svoje unutrašnje stvari. Imamo više od 50 odsto novih gradonačelnika – izjavio je Vučić.

Dodao je i da će doći i do promene među ministrima.

Borba protiv korone

Vučić je rekao da je Srbija razgovarala sa mnogima u vezi sa vakcinom protiv korone i da će nabaviti od bilo koga, samo da se spasu životi.

– Gradimo dve fantastične bolnice sa 1.500 kreveta intenzivne nege, dižemo klinički centar, ponovo su krenuli radovi od Pirota do Smederevske Palanke i Loznice, za naše bolnice koje su stare 40 godina, da se konačno renoviraju – rekao je Vučić.

Dodao je da u savremenom svetu postoje tri stvari čime se meri nečija snaga – stanje ekonomije, armije i zdravstvena snaga.

– Mi mnogo para ulažemo u zdravstvo. Godišnje damo 2,3 milijarde evra na zdravstvo, na plate ide manje od milijardu, a ne računam ni izgradnju bolnica. Toliko dajemo na različite načine u zdravstvo, jer hoćemo da bude dostupno siromašnom čoveku. Nijedna država proporcionalno nije dala toliko novca privredi i građanima, tu smo u vrhu sveta, a ne samo Evrope – rekao je Vučić.

O Crnoj Gori

Nismo se slagali sa Zakonom o slobodi veroispovesti, rekli smo da želimo da se borimo za identitet srpskog naorda, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija da se trudi da ima dobre i uređene odnose sa Crnom Gorom, kao i bolje trgovinske, ekonomske i kulturne odnose.

– Poželećemo uspeh svima koji upravljaju Crnom Gorom. Vidim da se nisu odlučili da im Srbija bude prva poseta, gde idu u inostranstvo, već neke druge evrpske zemlje. I to razumem. Njihov je to izbor. Sretaćemo se kada budemo hteli, verujem češće nego ranije. Bićemo uz srpski narod u Crnoj Gori. Važno je da gradimo dobre odnose sa Crnom Gorom i Crna Gora će u Srbiji imati prijatelja – rekao je Vučić.

Kaže da nije ni očekivao od pobedničke koalicije u Crnoj Gori da izađe iz NATO-a, niti da povuče priznanje nezavisnosti Kosova, s obzirom da je najavila da neće menjati politiku po tom pitanju.

Ističe da Srbija želi još bliže odnose sa Crnom Gorom, koja nam je najbliža u svakom pogledu, ako se ne računa Republika Srpska, ali ona nije država već entitet u BiH.

Izbori u SAD

Predsednik Srbije kaže da se u SAD vodi užasna kampanja protiv aktuelnog predsednika Donalda Trama o čemu se uverio dok je boravio u Vašingtonu.

– Vodi se užasna kampanja protiv Trampa, u to smo se uverili dok smo bili u Americi, toliko vam se smuči tokom sportskog prenosa. Srbija poštuje svoje obaveze, videćemo ko će da pobedi, Tramp je u zaostatku, ali vratio se. Ubeđen sam da će pobediti na izborima – rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je, uprkos svemu, uveren da će Tramp da pobedi na izborima.

Vučić: Imamo mnogo tema o kojima moramo da razumemo jedni druge