in

Kanalizacioni ispusti su pored najlepših plaža i šetališta

Vladimir Golubić, član Dajak kluba Banjaluka, od onih je koji reku Vrbas smatraju jednim od najvažnijih resursa koje Banjaluka ima.

Ali, kako navodi, upravo taj resurs nije iskorišten, ni u turističkom, ni u sportskom, ni u privrednom potencijalu, na način kako bi to moglo i trebalo, piše Srpskainfo.

– Vrbas je personifikacija našeg odnosa prema samima sebi – istakao je Golubić za Srpskainfo, komentarišući katastrofalnu situaciju u kojoj se nekada najlepša reka u Krajini danas nalazi.

Kao dete koje je odraslo pored Vrbasa, zavolio je ovu reku učivši da vozi dajak čamac, te upravo zbog toga navodi da mu teško pada činjenica što na području grada postoji oko 20 zvaničnih ispusta otpadnih voda koje se izlevaju direktno u Vrbas.

Foto: KK Vrbas / Ustupljene fotografije

Smeće u Vrbasu

– Posebno je zabrinjavajuće što se ti ispusti nalaze upravo pored najlepših gradskih plaža i šetališta – kaže Golubić i dodaje da ogromnu štetu, kako Vrbasu tako i celom gradu generalno, nanosi nepostajanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, nepokrivenost velikog dela područja grada kanalizacionom mrežom, neuređenost obala i korita, koje neretko sami građani čiste i uređuju.

– Uveren sam da Banjaluka, sa čistim Vrbasom, može postati jedan od najatraktivnijih gradova u Evropi kada je reč o avanturističkom turizmu, jer pored vožnje dajak čamaca, po čemu smo jedinstveni u svetu, Vrbas i njegov kanjon su idealna lokacija za bavljenje raftingom, kajakaštvom ili planinarenjem, što samo po sebi otvara mnogobrojne mogućnosti za promociju grada – istakao je Golubić.

Dodao je i da u skladu sa svim ovim činjenicama koje su toliko očigledne, gradske vlasti lako mogu da shvate šta je važno ljudima koji žive u ovom gradu.

Podsetimo, Nikola Stanković, direktor Kajak kanu kluba Vrbas, upozorio je ranije na veliki problem sa onečišćenjem Vrbasa zbog velikog broja kanalizacionih ispusta koji završavaju u reci, posebno u užoj gradskoj zoni.

– Narod i ne zna koliko je Vrbas prljav, uništen, a sve bi se moglo promeniti kada bi javnost izvršila pritisak da se stanje promeni. Postoji milion načina da se stanje popravi, bitna je samo volja – istakao je Stanković.

Podsetio je i da je proteklih godina u više navrata apelovao na ovaj problem, bio je i na sastancima, ali uzalud.

Konačno objašnjenje je da bi projekat izgradnje kolektora bio preskup.

Stanković ipak, tvrdi da ukoliko bi postojala volja nadležnih da bi se problem kanalizacije koja završava u reci mogao rešiti.

BONUS VIDEO: Reka Nil i njen geopolitički značaj