in

KIJEV U ŠOKU: Ukrajina neće biti uključena u realizaciju kineskog projekta “Novi put svile” – OVO JE RAZLOG

Izgleda da želji Kijeva, da učestvuju u kineskom projektu „Novi put svile“, nije bilo suđeno da se obistini. To je izjavio politički analitičar Rostislav Iščenko.

„Novi put svile“ je naziv koncepta novog transportnog sistema koji promoviše Peking, a zahvaljujući kojem će prevoz putnika i robe iz Kine u Evropu, kao i u suprotnom smeru, postati ekonomičniji.

U Kini, ovaj projekat je pozicioniran kao globalna transformacija celokupnog trgovinskog i ekonomskog modela Evroazije. 

Da bi sprovela ovu inicijativu, Kina razmatra mogućnosti sa relativno jeftinim i istovremeno zaštićenim trgovačkim putevima, rekao je Iščenko.

Ukrajina, koja je u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji, zbog pristupa moru bi mogla da bude jedan od najpoželjnijih pravaca za postavljanje rute, ali predlozi Kijeva bili su neprikladni i skupi.

Pored toga, Peking je, sećajući se neverovatno jakog američkog lobija na Ukrajinu, odustao od ove ideje.

„Nemoguće je doći do ukrajinskih morskih luka, zaobilazeći kontrolnu zonu američke mornarice. To jest, u bilo kojem trenutku vaša trgovina može biti prekinuta zbog najrazličitijih razloga iz Vašingtona. Ukrajina je predložila težak put kroz centralnu Aziju, Kaspijsko jezero i Kavkaz “, naglasio je politikolog.

Pored same Ukrajine, takva ruta uključuje još nekoliko zemalja, od kojih većina zavisi i od Sjedinjenih Država, što Pekingu uopšte ne odgovara.

Bitan faktor je i Rusija, koja je Kini ponudila veoma povoljnu ponudu. Prisustvo dobro razvijene železničke mreže omogućava vam organizovanje direktne rute iz Kine u Evropu.

Istovremeno, za razliku od drugih, Moskva je spremna da garantuje potpunu sigurnost u ovoj oblasti, dodao je Iščenko.

Webtribune.rs