in

“KO SABOTIRA MASKE TREBA DA BUDE KRIVIČNO GONJEN” Evo zašto su mere u školama preko potrebne i VAŽNE za sve nas

Velika se bura u javnosti podigla oko početka školske godine i povratka đaka u klupe. Sa merama na jednoj strani i opasnom antimaskerskom kampanjom na drugoj, činjenica je da su upravo roditelji i deca u najvećoj konfuziji. Zato je od najveće važnosti da roditelji shvate zašto su mere u školi dobre za njihovu decu, ali i za sve nas.

Dosta je bilo polemika u javnosti oko toga zašto se tolika bura digla oko polaska dece u škole. U danima, pa i nedeljama za nama, mogli smo da čujemo da se mnogi pitaju šta će deci maske, sa jedne strane kako nisu dobre, sa druge kako su beskorisne, a sa treće da su nepotrebne. Zapravo, naučno gledano, nijedno od ta tri nije tačno i utemeljeno.

“Deca nisu prenosioci” – samo delimično tačno

Među onima koji su bili oštri zagovornici toga da zaštita deci nije potrebna najviše je bilo onih koji su ponavljali da su deca u onoj grupi koja nije ugrožena, da nisu prenosioci i da ne razvijaju ozbiljnije simptome.

Ipak, to je samo delimično tačno.

Foto: lm otero / Tanjug/AP
škola korona maske

Epidemiolog Predrag Kon je naglasio da kod mlađe dece, od prvog do četvrtog razreda, skoro da se ne beleži teška klinička slika prilikom zaražavanja. Kako kaže, zvanično je i Evropski centar za kontrolu bolesti saopštio da se ne očekuje od dece da budu “dobri prenosioci virusa”.

Međutim, u prethodnom piku videli smo da je bilo mnogo više obolele dece i sa težim kliničkim slikama, nego što je to bilo u provom piku.

U svakom slučaju, s obzirom na to da je ovo nov virus, da se o njemu nedovoljno zna, ili da se ta saznajanja menjaju iz dana u dan, nejbolje da mi našu decu zaštitimo, a tako i nas same.

Štiteći sebe, štite i nas

Nošenje maske u školi ne samo da štiti njih da se u jednom velikom kolektivu zaštite od eventualne zaraze, pomažu i svima nama. Dakle, ceo teret sada se prebacio na školske ustanove od čije organizovanosti zavisi imunitet i tok epidemije celog naroda.

U školama nisu samo deca, već i nastavnici, učitelji, pomoćno osoblje od kojih veliki broj spada u rizične grupe. Noseći maske, držeći distancu i mereći temperaturu štite sve.

Predrag Kon Foto: Slobodan Miljević / Tanjug
Predrag Kon

Mnogi su se pitali da li je deci dozvoljeno da iz školskih klupa odlaze u posetu baki i deki? Govoreći o tome pidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da najstariji mogu da viđaju decu i unuke, ali bi bilo pametno da ti susreti prođu bez grljenja i ljubljenja.

– Mogu da ih viđaju, ali treba da bude jasno da grljenja i ljubljenja ne treba da bude, potrebno je držanje distance od najmanje jednog metra, i korišćenje zaštitne opreme – istakao je dr Kon.

Govoreći o tome da li će se sa jednim zaraženim detetom zatvarati i cele škole, zamenica diektora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević je rekla da za tim neće biti potrebe ako sve ostale mere budu funkcionisale kako treba.

Dakle, ako nose maske i drže distancu, deca ne treba da brinu da li je neko u njihovoj okolini u školi zaražen ili ne.

Štiteći se od korone štite se i od drugih bolesti

Škola počinje u jesen, a sa dolaskom ovog godišnjeg doba ne pojačava se samo korona već i svi drugi virusi koji izazivaju respiratorne tegobe. Najveća briga je da se ne sudare korona virus i virus gripa. Ono što je činjenica jeste da maske tu imaju dostruku korist – one sada štite i od korone i od gripa!

Takođe, mnoga deca u jesen imaju problema sa alergijama na amrboziju i druge alergene, pa prema mišljenju stručnjaka nošenje maske moglo bi da im ublaži simptome, jer polen teže prolazi do distajnih puteva ako dete nosi masku.

Postoje i ekstremni primeri

Da deca mogu i obziljno da se razbole, najbolje pokazje članak najpoznatijeg naučnog časopisa posvećenog medicini. Ti je naveden primer 11-ogodišnje pacijentkinje s sa registrovanim MIS-C (novi entitet koji obuhvata multisistemski inflamatorni sindrom, tj. SIRS, kod dece povezan sa COVID, veoma sličan Kawasaki virusu), kojoj je nakon smrti direktno registrovan korona virus u miokardu.

O tome je pisao i naš pulmolog koji radi u Sloveniji dr Srđan Lukić.

Škole Foto: Sascha Steinbach / EPA;
Škole

On je istakao da virus, ne samo da ne štedi decu već kod njih može da dovede i do smrtnog ishoda. Veoma, veoma retko, ali može.

– Zato je primena epidemioloških mera u školama imperativ, i svako ko to bude sabotirao bi morao biti krivično procesuiran po hitnom postupku – zaključio je dr Lukić.

Zato, ne slušajte šarlatane koji kojekakvim glupostima pokušavaju da vas odvrate od ovog najejednostavnijeg načina odbrane od virusa – nošenja maske.

BONUS VIDEO: Pravila ponašanja u školim tokom epidemije korone: