in

“KO SE NADAO DA ĆE DA ODE NA POSAO NORMALNO, A DA SE VRATI U SANDUKU” Radnik na kog je PALA TEŠKA PRESA bio sin jedinac i otac dvoje dece, porodica neutešna

Jao šta se dogodi sa mojim lepotanom. Ko se nadao da će da ode na posao normalno kao i svakog dana a da će da se vrati u sanduku. Lele šta nas zadesi, plakala je neutešno Radunka Miljković, majka Bojana Miljkovića (45) iz Niša, radnika “Džonson elektrika” koji je poginuo juče oko 18.30 časova kada je u pogonu ove kompanije na njega pala presa.

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
Radunka Miljković majka nastradalog radnika Bojana Miljkovica iz Niša

Nesrećni radnik nastradao je na licu mesta pod težinom mašine za presovanje koja je, prema nezvaničnim informacijama teška oko šest tona!

U kući Miljkovića u naselju Palilula, svi su zanemeli od tuge, samo njegova tugom skrhana majka Radunka ne prestaje da plače. Bio joj je sin jedinac.

– Zašto ja nisam umrla u 70 godina, nego moj jedinac. Radila sam u Elektronskoj industriji, mnogo sam ga teško očuvala, nije imalo ni obdanište u to vreme. Kada se oženio, 10 godina nisu imali decu, borili su se za njh, pa kada su se rodila ova dva anđela, ja sam bila presrećna. Bojan je bio mnogo dobar sin, sve što je trebalo sve nas je poslušao. Zašto mi ga Bog uništi, gledaj kakve anđele ima, kakvu zlatnu dečicu i ženu ima – kroz suze se poverava Radunka.

Tuga u kući nastradalog radnika Bojana Miljkovica Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
Tuga u kući nastradalog radnika Bojana Miljkovica

Bojan je po struci bio mašinbravar. Radio je dugo u ciglani “Ćele kula” a posle je dve godine bio na birou, bez posla. Kada se ukazala šansa za novo zaposlenje pre sedam godina, imao je izbor između dve firme.

– Imao je dve ponude, dvoumio se pa se odlučio za „Džonson elektrik“. Bilo je to pre sedam godina, sin njegov je imao tada godinu dana. Bio je dobar radnik pa su ga kao takvog poslali i u Kinu na usavršavanje, a kada se juče desila nesreća, niko nas nije ni pozvao iz njegove firme da nas obavesti šta se desilo – kaže neutešna žena i dodaje:

“Snaja je bila napolju sa decom kada je jedna komšinica javila da je videla na vestima za nesreću u ‘Džonsonu’. Snaja je odmah počela da zove Bojana na telefon, ali joj se nije javljao. Tek posle dva sata je saznala… Niko iz kompanije još nije došao da nas poseti i da izjavi saučešće. Gledala sam prethodnog dana na vestima za tragedije koje su se desile u Srbiji, pa kažem: „lele teško tim roditeljima“. Kad ono, ispalo da se desilo i mom detetu. Jao teško meni – priča neutešna majka Radunka kroz suze.

Nastradali Bojan Miljković je bio sin jedinac Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
Nastradali Bojan Miljković je bio sin jedinac

Bojan je za sobom ostavio suprugu Tanju koja radi u firmi u Niškoj Banji i dvoje dece – sina od osam godina i ćerkicu od četiri godine.

– Mnogo mi je teško. On je bio jedan dobar dečko, jedna dobra duša. Nije bio propalica nego domaćin, i roditelje da posluša i drugog i ženu i decu. Dečicu malu je za sobom ostavio. Mnogo nam je prazan život, samo njega imamo… Nema meni života, nema meni utehe, meni je prazna kuća – plačući se jada Bojanova majka Radunka.

Radnika ubila presa Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
Radnika ubila presa

Bojanovi rođaci kažu da ne znaju zvanično okolnosti pod kojima je nastradao i da im iz firme se do sada niko nije zvanično obratio niti ih je obišao.

– Bojanova supruga ga je zvala na telefon čim je čula da se nešto desilo, ali ga nije dobila. Tek oko 20.40 časova uspela je da čuje njegovog šefa koji joj je na pitanje gde je Bojan rekao: “Nemamo ništa dobro da ti kažemo”. U prvi mah kada je čula da je Bojan nastradao, da li od šoka, ni ona kao da nije mogla da poveruje u to. Međutim, desetak minuta kasnije je dobila zvanično obaveštenje da je preminuo – priča jedan od rođaka.

Samo što je uzeo kredit

Da nesreća bude veća, Bojan je nedavno uzeo i veliki kredit u banci sa čijom otplatom će porodica sada da ima problem.

Kuća u kojoj je živeo nastradali radnik sa suprugom i dvoje dece Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
Kuća u kojoj je živeo nastradali radnik sa suprugom i dvoje dece

– Ima veliki kredit koji je nedavno uzeo na pet godina, moramo i to da otplaćujemo a gde ćemo sa malim penzijama – pita se majka Radunka.

Dve verzije tragedije

Okolnosti pod kojima se nesreća desila, još uvek nisu zvanično saopštene. Odmah nakon pada prese na Miljkovića, pozvani su vatrogasci i Hitna pomoć, ali nesrećnom radniku nije bilo pomoći jer je mašina, prema nezvaničnim informacijama teška oko šest tona, pala na njega.

Radnika ubila presa, Niš, fabrika Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
Radnika ubila presa, Niš, fabrika

– Radnici su radili na pomeranju masivne prese koju su prebacivali na drugu lokaciju u hali po planiranom rasporedu. Prebacivanje prese je vršeno sistemom točkića i greda koji su podmetani pod nju i po kojima je klizila dok su je radnici gurali. Međutim, u jednom trenutku, došlo je do pomeranja neke pločice pa je teška presa iskliznula, pala i poklopila Bojana koji nije uspeo da se izmakne, dok su ostali radnici uspeli da se sklone u stranu – kaže naš izvor.

Prema drugoj verziji koju ima porodica nastradalog čoveka, Bojan je bio na pauzi do 18.30 časova i krenuo je natrag na posao u halu kada se desila nesreća.

– Došao je sa pauze u 18.32 minuta, da li je prošao ili je smao stao i presa ga je udarila u leđa. Otkačilo se nešto. Niko ništa ne zna, niti nešto saopštava. Otac Ljubomir i supruga Tanja su otišli danas do suda da se raspitaju – pričaju rođaci nastradalog radnika.

Kompanija: Do nesreće je došlo prilikom preseljenja prese

Kompanija Džonson elektrik potvrdila je da je do nesreće u kojoj je juče 26,avgusta poginuo radnik Bojan Miljković došlo prilikom preseljenja metalne prese, ali da više detalja ne mogu da saopšte dok se svi detalji kako je došlo do nje ne razjasne.

U neverici i sa sa velikom tugom potvrđujemo smrt Bojana Miljkovića usled nesreće prilikom preseljenja metalne prese u fabrici. Tragična nesreća dogodila se kasno popodne 26. avgusta. Kompanija i nadležne lokalne vlasti započele su službenu istragu nesreće. U ovom trenutku ne možemo da damo više informacija o nesreći dok se svi detalji kako je do nje došlo ne razjasne. Čitav menadžment tim upućuje svoje najdublje i najiskrenije saučešće Bojanovoj porodici. Kompanija će im pružiti svu potrebnu podršku – navodi Saša Mladenović Direktor, operacija u Srbiji kompanije „Džonson elektrik“.