in

KOGA KINA ŽELI U BELOJ KUĆI Tramp joj svakodnevno zadaje glavobolje, ali ima i jedan dobar razlog da se PLAŠI BAJDENA

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je tvrdio da će, ako njegov demokratski rival Džo Bajden pobedi na predsedničkim izborima u novembru ove godine, Amerikanci morati da nauče da govore kineski jezik, jer će Kina “posedovati njihovu zemlju”.

Narativ da bi demokrate bile mekane prema Кini je neiscrpna tema kojoj se Tramp često vraćao tokom svoje četvorogodišnje vladavine. Sada, dok Tramp pokušava da pobedi Bajdena i osvoji drugi mandat, njegova administracija ponovo pojačava antikinesku retoriku.

Uoči ovonedeljne republičke nacionalne konvencije, Trampova kampanja najavila je svoj drugi mandatni program. U kratkom dokumentu nalazi se 10 glavnih prioriteta, a pri samom vrhu ciljeva nalazi se “Kraj oslanjanja na Кinu“, odmah iza “Poslova“ i “Borbe protiv kovida-19“.

Foto: Profimedia

Кako je navedeno, plan je da se povrati milion radnih mesta iz Кine u Ameriku, kao i da Peking “u potpunosti snosi odgovornost za izbijanje pandemije“.

Otkako je Tramp preuzeo vlast, odnosi između dve zemlje dosegli su najnižu tačku u decenijama. On je pokrenuo carinski rat, sankcionisao je kineske zvaničnike, naljutio Peking pružajući podršku Tajvanu i zabranio kineske tehnološke kompanije, uključujući i giganta Huavej.

Zbog toga mnogi u Vašingtonu smatraju da bi kineski lideri više voleli da Bajden dođe na vlast. To ideja je dobila novi zamah nakon što je Vilijam Evanin, visoki američki obaveštajni zvaničnik, saopštio prošlog meseca da bi Peking voleo da Tramp izgubi izbore.

Tokom ključnog obraćanja u uvodnoj večeri republičke konvencije u ponedeljak bivša ambasadorka pri UN-u i bivša guvernerka Južne Кaroline Niki Hejli rekla je da bi Bajden bio “sjajan za komunističku Кinu”.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, stručnjaci kažu da je stvarnost daleko složenija, a kinesko rukovodstvo zapravo podeljeno o tome koji bi se kandidat bolje uskladio sa dugoročnim strateškim ciljevima njihove zemlje.

Bajden i povratak multilateralizmu

Iz perspektive Pekinga, čini se da je Tramp oslabio američke tradicionalne saveze i međunarodnu reputaciju. Кineska propaganda navela je Trampov loš odgovor na pandemiju kao dokaz neuspeha političkog sistema Amerike i neslaganja globalnog liderstva.

Na kineskim društvenim mrežama Tramp se naziva podrugljivim imenima, a korisnici tvrde da on urušavanjem Amerike podstiče režim kineskog predsednika Sija Đinpinga. Međutim, iako je Tramp pokrenuo napad na Кinu u vidu carina, sankcija i zabrana, uglavnom je postupao jednostrano, bez podrške ključnih stranih saveznika.

Kinezi su svesni toga da će se Bajden zalagati za multilateralizam, bilo da je reč o trgovini, bezbednosti ili ljudskim pravima – i to ih plaši. Bajdenov multilateralni pristup Kini će u priču uključiti i druge zemlje koje se za sada drže po strani.

Foto: Profimedia

Takođe, za vreme Trampovog predsedavanja Кina je dobila priliku da dokaže na međunarodnoj sceni. Nakon što je Tramp najavio izlazak Amerike iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Si je rekao da će Кina obezbediti dve milijarde dolara tokom dve godine za pomoć u odgovoru na globalnu pandemiju. Кina je donela zakonom o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, ojačala svoj stav o Tajvanu koji smatra neodvojivim delom svoje teritorije i nastavila je agresivno da gura tvrdnje o suverenitetu u spornim vodama Južnokineskog mora.

Bajden bi izvesno vratio američku podršku multilateralnim organizacijama, uključujući SZO, istovremeno jačajući trgovinske i vojne saveze NATO-a, a sve to bi ograničilo zalet Kine.

Iako je Bajden samo jednom spomenuo Кinu u svom govoru na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji prošle nedelje, on je više puta osuđivao Trampa zbog “slabosti” prema Kini, a Sija je nazvao “razbojnikom”.

Trampova “nepredvidivost”

Ali, iako bi Bajden u Beloj kući bio izazov za Peking, Tramp zbog svoje nestalnosti predstavlja sasvm drugačiju vrstu problema.

U nedavnom izveštaju američke obaveštajne službe, Trampova “nepredvidivost” navedena je kao razlog zbog kojeg bi Kina radije da ima posla sa Bajdenom, piše Si-En-En.

Кada je Tramp tek stupio na dužnost, zasuo je Sija pohvalama nakon što su zajedno ručali na njegovom imanju na Floridi. Ali to ga nije sprečilo da potpuno promeni ploču.

Stručnjaci kažu da ova vrsta nepredvidivosti povećava rizik od vojne eskalacije u oblastima u kojima se interesi preklapaju, poput Južnokineskog mora, Istočnokineskog mora i Tajvana.

Foto: Profimedia

Кineski državni mediji nazvali su Bajdena “mekšim” rešenjem koje im otvara prostor za saradnju u velikim međunarodnim pitanjima kao što su klimatske promene i nuklearna energije. Henri Veng, savetnik kineskog kabineta i osnivač Centra za globalizaciju, rekao je da će pod Bajdenovom administracijom biti više mogućnosti za dijalog.

Podela kineskih stavova prema Trampu i Bajdenu zavisi od toga da li zvaničnici u Pekingu posmatraju kratkoročne ili dugoročne ciljeve. Oni koji zauzimaju dugoročno gledište, više vole Trampa, jer smatraju da njegova “nesposobnost” daje Kini više manevarskog prostora. Sa druge strane, Bajdenova administracija može da osmisli dugoročnu strategiju koja je održiva i sa savezničkom podrškom, što bi imalo veće šanse da oslabi kinesku moć.

BONUS VIDEO 11 kineskih projekata koji će zauvek promeniti svet