in

Kontrolni pregled je bitniji od PCR testa u ovim slučajevima

Epidemiolog Predrag Kon je odgovarajući na pitanje kada neko može izaći iz izolacije kazao da je od sredine juna preporuka SZO da se gledaju simptomi. On je istakao da je kontrolni pregled bitniji od PCR testa u nekim slučajevima.

– Ako prestanu simptomi posle 14 dana nema potrebe da se testirate, jer virus prestaje da bude virus koji može nekog da zarazi. Potrebno je 3 dana da bude neko bez ikakvih simptoma. Ukoliko je neko 14 dana u izolaciji i bolestan je, onda mora da prođe bar 3 dana bez simptoma, da ima olakšano disanje. Daleko je bitniji taj kontrolni pregled od samog nalaza. Imate situaciju da nalaz može biti negativan, a da čovek može imati smetnje i zato je kontrolni pregled nešto što je neophodno i sam lekar ga isključuje iz izolacije – naglasio je on.

Kako je rekao, testovi koji su nekoliko puta pozitivni ponovljeni nisu nekada pravi pokazatelj, jer čovek može biti potpuno zdrav.

– Prisustvo nukleinske kiseline virusa ne dokazuje da je taj virus živ i da može da se prenese – dodao je epidemiolog.

Doktorka Kisić je dodala da je SZO preporuke napisala 17. juna, te da smo mi i tada zadržali kontrolno testiranje nakon preležane bolesti.

– Osoba se ne otpušta iz bolnice kada je negativna, te kada nestanu znaci bolesti. Osoba koja se otpusti iz bolnice kada se ustanovi povlačenje bolesti ide još 14 dana u kućnu izolaciju. Čak i kada neko preleži bolest i dalje se govori o poštovanju preventivnih mera. Za one koji su asimptomatski mera samoizolacije prestaje 14 dana od prvog znaka bolesti – istakla je zamenica direktora Batuta.

Okruženje manje testira od nas

Zamenica direktora Institta “Batut” epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević rekla je na današnoj pres konferenciji da smo uradili 12.900 testova na 100.000 stanovnika.

– Ukoliko se poredimo sa testiranima u regionu u Hrvatskoj i Rumuniji je manje nego u našoj zemlji – kazala je ona.

Doktor Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravlje, istakao je da je situacija u Novom Pazaru pod kontrolom i da je trenutno na infektivnom odeljenju u tom gradu leži samo četiri pacijenta.

– Situacija je stabilna, ne samo u odnosu na broj ležećih pacijenata, već i u odnosu na broj novozaraženih. Imamo samo pet pacijenata u prethodnim danima kao novozaražene – kazao je on i dodao da je situacija kao i u većini zemlje epidemiološki dobra.

On je istakao da smo daleko od konačne pobede, ali da nam ovakvi podaci daju i motiv i želju, te da se nada da će svi shvatiti da poštovanje mera i maksimalna disciplina sve vode uspešnom završetku.

– Želim da zahvalim svim građanima koji shvataju u kakvom vremenu trenutno živimo i koji podržavaju rad Kriznog štaba i zdravstvenih radnika – zaključio je.

.