in

KOŠARAC O SLUČAJU “TRGOVSKA GORA” Niko nema pravo da ne poštuje odluke Predsedništva BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac rekao je da niko nema pravo da ne poštuje zaključke Predsedništva BiH, pa ni ministar inostranih poslova Bisera Turković, koja ne dozvoljava da se na dnevnom redu sednice Saveta ministara nađe i odluka o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru.

Košarac je, nakon učešća na video-konferenciji o implikacijama odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori na razvoj turističkog sektora, novinarima u Sarajevu rekao da mu se čini da je situacija u vezi sa Trgovskom gorom postala političko pitanje, prenosi Srpskainfo.

– Na predlog srpskog člana Milorada Dodika Predsedništvo je donelo zaključak kojim su sve nadležne institucije obavezane da se bave pitanjima Trgovske gore. Blokadom gospođe Turković, koja ne dozvoljava da se ta tačka nađe na dnevnom redu Saveta ministara, proizvodi se političko pitanje – pojasnio je Košarac.

On naglašava da niko nema pravo da ne poštuje stavove Predsedništva, ali i stavove drugih institucija – parlamenata BiH, Republike Srpske, Federacije BiH FBiH i lokalnih zajednica koji su doneli odluku o Trgovskoj gori.

Košarac je napomenuo da je blokada Turkovićeve zaustavila veoma bitan posao, da se na osnovu naučnoistraživačkih elemenata dokaže da je eventualna izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori štetna po zdravlje ljudi u Republici Srpskoj i FBiH i životnu sredinu.

Foto: Avaz / RAS Srbija
Trgovska gora

– Omogućili smo da hrvatska to radi samostalno. Naša ambicija bi bila da kada Hrvatski eksperti uđu na tu teritoriju uđu i iz BiH i da to radimo paralelno. Naše procene govore da, ako pustimo da Hrvatska sprovodi svoje aktivnosti, mi ćemo doći u period da nećemo moći da reagujemo. Jer, prema Espo konvenciji, BiH će dobiti mogućnost da u roku od mesec reaguje, što mi nećemo moći, i smatram da je to potpuno svesno – upozorio je Košarac.

On je rekao da su do njega došle informacije da neko ima neke specifične veze sa Zagrebom, ali ne želi da spekuliše o tome.

– Naša obaveza je da radimo u interesu građana i zaštiti životne sredine. Mi se nećemo povući iz koordinacionog tela. Tu smo odluku doneli. Tražićemo druge modele jer nemamo prava da ostavimo te ljude samo zato što u ovom slučaju gospođa Turković opstruiše formiranje ekspertskog tima – poručio je Košarac.

On je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti civilnog društva iz Republike Srpske i FBiH da se uključe u proces u vezi sa Trgovskom gorom.

– Cenim autonomnost civilnog društva, od kojeg resorni ministri Republike Srpske Srebrenka Golić, FBiH Edita Đapo i ja nismo tražili ništa nego da na jedan njima veoma jasan način daju doprinos, da bismo deblokirali imenovanje ekspertskog tima za Trgovsku goru. Nama ostaje opredeljenje na nastavimo da radimo – naveo je Košarac.

Košarac smatra da će naredne sedmice biti održana sednica koordinacionog tela, na kojoj će biti napravljena analiza odluke o formiranju koordinacionog tela, da će možda biti zatražene određene izmene, te da će sigurno obavestiti Predsedništvo o blokadi i nepoštovanju odluka Predsedništva.

Uprkos protivljenju građana sa obe strane reke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu reke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, te vlasti Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” odlaže u kasarni “Čerkezovac”, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji bi, osim radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”, bio deponovan i postojeći institucionalni otpad.

BONUS VIDEO: Divlja deponija