in

KRIVOKAPIĆ OTKRIVA DA LI ĆE POVUĆI PRIZNANJE LAŽNE DRŽAVE: Spreman sam da nosim teret! Ovo je budućnost Crne Gore!

KRIVOKAPIĆ OTKRIVA DA LI ĆE POVUĆI PRIZNANJE LAŽNE DRŽAVE: Spreman sam da nosim teret! Ovo je budućnost Crne Gore!

Nosilac liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić očekuje vrlo brzo razgovore i dogovore sa druge dve opozicione liste, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“, koje zajedno imaju potrebnu parlamentarnu većinu kako bi što pre, možda već za tri nedelje, Crna Gora dobila novu skupštinu i Vladu.

Danas očekujem da ćemo kao tri ključne prirodne opozicije, da budemo zajedno i napravimo prvi dogovor, kojim bismo krenuli u definisanje skupštine, a posle toga i Vlade – rekao je Krivokapić u intervjuu za Tanjug, i dodao da je već imao telefonske razgovore sa drugim liderima opozicije, koji su se, za sada, završavali čestitkom.

Neophodno je, kaže, da se to desi što pre, kako bi poslali jasnu poruku i građanima, a i vlasti. Promene su, ponavlja, Crnoj Gori neophodne, a da bi se one i desile, moraju se što pre formirati parlament i vlada, koja će pokušati da reši sve goruće probleme.

– Onda moramo da zasučemo rukave i obezbedimo ono što je najvažnije, da ljudi žive od svog rada, dostojanstveno, kako bi mogli da daju dokaz generaciji za koju ovo sve radimo, kako bi obezbedili da kvalitet života bude najbolji u Crnoj Gori – rekao je Krivokapić.

Kako kaže, pomalo je iznenađen, ne zbog pobedničkog rezultata, već zbog razlike koja je mala, te da su projekcije i simulacije rađene za izlaznost kakva je bila pokazivale da je trebalo da bude veća razlika između opozicije i vlasti.

On je naveo da se vlast „trudila“ na svoj uobičajen način – malverzacijama, kupovinom ličnih karti, utiču na rezultate.

– Nismo to još obelodanili, a da li ćemo – zavisi od određenih daljih koraka Državne izborne komisije. Mnoge malverzacije su se događale na licu mesta, nisu hteli da potpišu odgovarajuće zapisnike… Govorili smo i pre izbora o toj neregularnosti biračkih spiskova. To je nešto što u suštini daje veliku startnu poziciju DPS-u i njegovim satelitima – dodao je Krivokapić.

„Desila se pobeda“

Podsetio je da je novim rešenjima bilo zabranjeno da bilo ko iz opozicije ima uvid u biračke spiskove, što je bilo pravdano time da ne dođe do zloupotreba iako je, kaže, „najveća zloupotreba što te biračke spiskove ima samo jedna partija, DPS“.

– I pored svega toga, moramo da budemo prezadovoljni, jer smo i u takvoj atmosferi uspeli. Ako imate startnu poziciju, gde u fudbalu neko na počeku vodi 4:0, a vi pobedite 5:4 to dovoljno govori. Više sam nego zadovoljan, jer je Crna Gora pokazala da može demokratski, dostojanstveno i olovkom da pobedi, pa makar i 30 godina apsolutnu vlast – rekao je Krivokapić.

Podseća da su pozivali građane da glasaju, na koje su se oni i odazvali, i desila se pobeda.

– Upozoravali smo i na to da je neizlazak na izbore glas za DPS. Građani su to shvatili. Kada smo videli da je izlaznost velika do 12 sati, znali smo da smo pobednici – dodao je Krivokapić.

Pre izbora bilo je reči o navodno mogućim nemirima i incidentima tokom dana za glasanje, do kojih nije došlo, a Krivokapić kaže da su oni imali insajderske informacije, da su takvi scenariji bili planirani, na šta je odmah reagovao.

– Možda je najznačajnija reakcija na dan izbora bila ona kada sam ukazao da oni koji su te scenarije pravili treba da ih zadrže u svojim fiokama, jer Crna Gora nikome ne bi oprostila makar jednu jedinu kap krvi koja bi se prolila. To nije vredno jedne fotelje i mandata – navodi lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

„Ako želite dobro sebi, morate želeti dobro i komšijama“

Krivokapić je, inače, nestranačka ličnost, a sinoć je privukao pažnju smirenim porukama, u kojima najavljuje pružanje ruke svima, kao i da neće biti nikakvog revanšizma, a on objašnjava da takav stav i ponašanje moraju biti osnov, jer ako se želi istinsko pomirenje u Crnoj Gori, mora se pokazati sopstvenim delovanjem.

Upitan za odnose sa Srbijom, Krivokapić kaže da je njegov stav uvek isti, a to je – ako želite dobro sebi, morate želeti dobro i svojim komšijama, potovo imajući u vidu da veliki broj prijatelja, kumova, rođaka, pa i braće, živi u Srbiji.

Sa druge strane, ako se i zanemare te lične relacije, tu je ekonomija, a činjenica je da je Srbija Crnoj Gori najznačajniji ekonomski partner.

– Kako sa njima da se svađate, a da želite da izgradite neminovno, dobre, korektne odnose koji uvažavaju obe strane? – upitao je Krivokapić, koji dodaje da je to možda i nametnutno političkom aktivnošću jedne ili druge strane, bez optužbi na bilo čiji račun jer, kaže, možda političarima u nekim vremenskom periodu tako i odgovara.

„Moramo biti relani“

Kako kaže, nekada je svađa dobar način da se profitira politički.

– Razlog verovatno leži u činjenici da ako se jedna politika u odnosu prema Srbiji ili Rusiji iskazuje kao neprijateljska, možda bude korisno zbog nekih drugih stvari. Ja ne želim da kalkuslišem sa tim. Mislim da je sve jasno, gradimo odnose prijateljske, dobrosusedske i treba da shvatimo da smo mi toliko mali, a želimo da budemo veliki, što je u diplomatiji nemoguće. Morate biti realni – kaže on.

Po pitanju odnosa sa Rusijom, kaže da je situacija slična, kao i kada se radi o Srbiji – Crna Gora je najviše izvozila u Rusiju, a imala je najveći broj turista iz te zemlje.

– Sada pravite istu tu politiku, izmišljate neprijatelja gde ga nema i poentirate na nekom političkom planu, koji nije prirodan. Zzelimo da sa svima, a posebno velikim silama, budemo u dobrim odnosima i to će sigurno biti strategija našeg budućeg rada – rekao je Krivokapić, i istakao da Crna Gora, kao mala država, nije smela da dozvoli sebi luksuz da uvodi sankcije jednoj velikoj državi kao što je Rusija.

„Evropski put je prioritet“

Evropski put Crne Gore je, naglašava, prioritet Crne Gore.

Na najave da će večeras u Podgorici i drugim gradovima Crne Gore biti održani molebani, povodom pobede opozicije, u glavnom gradu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja, Krivokapić kaže da to okupljanje, ako ga bude, nije organizovala koalicija „Za budućnost Crne Gore“, ali da se narod ponekad sam organizuje.

Krivokapić se, inače, zalaže za ekspertsku vladu, za koju je, kaže, i pre nego što je ušao u politiku, smatrao da je najbolje rešenje, jer kada je kriza u pitanju, a Crna Gora se nalazi u teškoj krizi, najbolji odgovor mogu da daju najkvalitetniji i najkompetentniji ljudi.

– To ne mogu mladi političari, niti oni u završnoj fazi karijere, već samo oni koji znaju, imali su slična iskustva, ili negde u okruženju, instranstvu, a spremni su da pomognu Crnoj Gori – naglasio je Krivokapić.

Ovde nema prostora za veliku trgovinu, već prostor za veliki rad, za veliki preporod koji treba napraviti. To teško mogu političari, to je najbolje da radi ekspertska vlada sa najboljim ljudima koji su se čak prijavljivali iz inostranstva, mladi i perspektivni i da Crna Gora prebrodi sve teškoće sa kojima se suočava – istakao je Krivokapić za televiziju Prva, a upitan da li će takvu vladu on voditi – naveo je da je to najmanje značajno.

– Značajno je da formiramo jaku, ekspertsku vladu. Ja ću dogovor poštovati bez obzira kakav bude, spreman sam da snosim teret odgovornosti za sve ovo, i dalje ako treba… Da se počne da se pravi sistem, imamo obavezu prema svim građanima bez obzira za koga su glasali – dodao je on.

S obzirom da rezultati nisu konačni, nego preliminarni, Krivokapić uverava da će stanje ostati isto, tj. da će opozicija imati većinu te da se „pomeranja“ ka odnosu snaga 42-39 u korist opozicije u poslaničkim mandatima (naspram sadašnjih 41-40).

Tvrdi da su postojale nepravilnosti i da na mnogim mestima DPS nije potpisivao zapisnik, upravo tamo gde, kako je naveo, većinu čine tri opozicione koalicije.

– Najvažnije je da je narod pobedio i održao dostojanstvo, spokoj i da se nije desio nijedan incident osim onog u Nikšiću gde je momak naleteo na grupu koja je slavila pobedu opozicije. Nije trenutak da se sukobljavamo već, naprotiv, da to bude pomirenje koje će prihvatiti svi građani i graditi bolju budućnost svih građana Crne Gore bez obzira na veru, naciju ili bilo koji iskaz njihovog mišljenja – napomenuo je Krivokapić.

Na konstataciju da je „jabuka razdora“ između većine građana Crne Gore i vlasti bilo priznanje nezavisnog Kosova, upitan o eventualnom povlačenju priznanja, Krivokapić je kazao da je „narod jasno rekao, ali da vlast ne sluša uvek narod“.

– Ne mogu da odgovorim tačno na to pitanje ali zasigurno znam da će Srbija vrlo racionalno i mudro rešiti taj problem. Mi ćemo posmatrati i predlagati ono što je najbolje, što se tiče života naših građana na Kosovu, da on bude dostojanstven, da naše svetinje na Kosovu budu sačuvane i da stvorimo pretpostavke da se sve dešava u atmosferi poštovanja jer bez toga nigde nije lako živeti – naveo je on.

U prioritetne aktivnosti budućeg rada nove Vlade Crne Gore naznačio je obračun sa kriminalom i korupcijom, smanjenje broja nezaposlenih, kao i smanjenje, kako je kazao, izraženog socijalnog jaza.

Od protivnika, kaže, nije dobio poziv „jer ga je i teško očekivati“, i dodaje da ga još nije dobio ni od medjunarodne zajednice.

– Ali, pouzdano znam da ona pomno prati dešavanja ovde – zaključio je Krivokapić.