in

KRIZNI ŠTAB ODLUČIO! Evo koje sve MERE POPUŠTAJU i šta će biti sa karantinom i školom za one koji se vraćaju iz inostranstva

Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku da neće biti uveden karantin niti obavezan negativan PCR test za naše državljane koji se vraćaju sa odmora iz Hrvatske i Crne Gore, ali je usvojio preporuku da đaci od povratka iz inostranstva u Srbiju 10 dana pohađaju nastavu onlajn, saznaje “Blic”.

Dakle, deo koji se tiče dece koja se vraćaju iz inostranstva je na nivou preporuke, a ne obaveze.

To praktično znači da roditelji treba da budu odgovorni, i da inača mere temperaturu deci i ne šalju ih u školu ako imaju povišenu temperaturu ili bilo koji od simptoma bolesti.

O tome kako će izgledati rad nastavnika i boravak dece u školama govorila je dr Darija Kisić, a evo što je o tome rekla.

Dalje, produžava se rad maloprodajnih objekata do 23 časa, a bašta do 01, takođe je današnja odluka Kriznog štaba.

Među novim usvojenim merama je i da se okupljanja sa dosadašnjih 10 osoba na otvrenom i u zatvorenom prostoru povećaju na 30.

I ova mera stupa na snagu danas.

Zamenica direktora Inistituta za javno zdravlje Milan Jovanović “Batut” Darija Kisić Tepavčević potvrdila je Tanjugu nakon sednice da je Krizni štab doneo preporuku za sve roditelje čija su deca putovala da 10 dana od momenta ulaska u zemlju provedu u kućnoj izolaciji i da pohađaju nastavu onlajn u tom vremenskom periodu.

Kisić: Izolaciju ne uvodimo za sada

Srbija je u rangu zemalja sa povoljnijom epidemiloškom situacijom u odnosu na zemlje iz okruženja i uvođenje obaveznog PCR testa pokazalo se kao dobra mera, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da još nije donet predlog mere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se i to može promeniti.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba gde su donete nove mere rekla da nije revidirana lista zemlja što se PCR testiranja tiče.

– Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti oboljevanja u prethodne dve nedelje naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom – rekla je Kisić.

Foto: Slobodan Miljević / Tanjug
Dr Darija Kisić Tepavčević

Ističe da za sve zemlje za koje je uveden obavezan PCR test u prethodnom vremenskom periodu to pokazalo kao ispravna mera jer većina tih zemalja ima duplo veću učestalost oboljevanja od korone u odnosu na Srbiju.

Navodi da još uvek nije donet predlog mera izolacije za one koji se vraćaju iz tih zemalja, ali da se i to može promeniti.

– O tome razgovaramo svakodnevno i u svakom slučaju javnost će biti blagovremeno obaveštena – poručila je Kisić.

Bolnice polako izlaze iz kovid sistema

Bolnice u Srbiji se polako vraćaju normalnom režimu rada, a pojedine će i nadalje ostati za kovid pacijente.

Kako je rečeno na Kriznom štabu, KC Dragiša Mišović i bolnica na Bežanijskoj kosi i nadalje će raditi u kovid režimu, a u unutrašnjosti će po potrebi, ukoliko izbije žarište, bolnice iznova primate samo obolele od korona virusa.